Adóemelésre készül a kormány, jelentősen drágulhat ismét az üzemanyagok ára

HírKlikk 2024. október 27. 07:50 2024. okt. 27. 07:50

Ezt állítja a Független Benzinkutak Szövetsége. A szervezet szerint már így is „agyon van adóztatva” az üzemanyag, elítélik és elvtelennek tartják a visszamenőleges hatályú adóztatást, amely a lakosság pénztárcáját fogja ismét terhelni, és nehéz helyzetbe hozza a kormány a kis benzinkutakat.

Az érdekvédelmi szervezet az energiahatékonyságról szóló törvény módosításával kapcsolatban emelte fel a szavát. A kormány ugyanis arra kötelezné a benzinkutakat, hogy a 2023-as eladásaik után jóval magasabb adót fizessenek meg az Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer keretében.

Az ATV Híradónak Egri Gábor, a Független Benzinkutak Szövetségének az elnöke úgy nyilatkozott: „Magyarországon a magyar fogyasztók, a magyar állampolgárok fogják megfizetni, ahelyett, hogy ezt a nagy energiafelhasználók és alkalmazók fizetnék kizárólag meg. Tehát én azt gondolom, hogy rendkívül igazságtalan ez a formája ennek az adóztatásnak. Ami pedig a benzinkutakat illeti, a 2025-ös bevallás, ami a 2023-as energiafelhasználásunkat illeti, ott már az a szignifikáns emelés jelentkezik, ami azt jelenti, hogy 17 forint/liter lesz az adóteher, ez 50 ezer forint/gigajoulet jelent, illetve, hogy 2027-re ez az összeg 32 forint/literre fog növekedni."

Hozzátette: ez a teher már eddig is érintette a fogyasztók pénztárcáját, de ha a tervezet szerint nő a teher, akkor még magasabb üzemanyagárra számíthatunk.

Csongár Gábor adószakértő szerint nem megszokott, hogy visszamenőleg, pláne nem egy 2023-as évet érintő adatszolgáltatási kötelezettség alapján kelljen valakinek plusz terhet megfizetnie. Hozzátette: látható, hogy a költségvetés bajban van, amelyet az is jól mutat, hogy az alanyi adómentesség értékhatárát sem változtatták meg, pedig sokan számítottak rá.

Forrás: atv.hu


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom