Aggodalom Szlovéniában a magyar TV terjeszkedése miatt

HírKlikk 2020. február 29. 05:55 2020. feb. 29. 05:55

Aggodalmat keltett a magyar TV kéretlen terjeszkedése a Muravidéken – jelentette a Total Slovenia szlovén hírügynökség. A hír szerint a térség településeinek lakosai háborodtak fel, mert a helyi kábeltévé-szolgáltató, a Telemach bejelentette, hogy öt magyar csatornával  bővíti a kínálatát a magyar kisebbség számára, de a hírügynökség szerint, az érintett területen nem élnek magyarok. 

Az írás emlékeztetett rá, hogy egyébként is aggodalom mutatkozik amiatt, hogy Magyarország erősíti befolyását a régióban. Az érintett öt település közül hármat nem annyira a programok sugárzása zavarja, mint inkább az indoklás.

Jožef Horvat, az Új Szlovénia (NSi) elnevezésú konzervatív párt parlamenti frakcióvezetője, levelet intézett a kormányhoz, és abban arra figyelmeztetett, hogy ezzel terjed a magyar befolyás a kizárólag szlovének lakta településen. Egy helyi önkormányzati tisztségviselő pedig erősen zokon vette, hogy olyan településeknek tulajdonítottak magyar lakosságot az indoklásban, ahol nem élnek magyarok.

„A Muravidékre az utóbbi időben jelentős léptékű magyar magán és állami befektetés jelent meg, és ez nagy figyelmet keltett. A befektetésekben sokan azt látják, hogy az alulfejlett régió egész lakosságának javára válnak, mások viszont a magyar befolyás növelését látják benne egy olyan vidéken, amely valaha a magyar birodalom része volt” – írta a hírügynökség, és felsorolt több ilyen befektetést. 

Forrás: Hírklikk