Ágh Attila: a nullához közelít Magyarország érdekérvényesítő képessége

Németh-Kállai Szilvia 2023. június 27. 07:00 2023. jún. 27. 07:00

Szakpolitikai ügyekben együtt haladnak a visegrádi négyek, de a politikai kérdésekben komoly eltérések vannak. A miniszterelnökök mostani csúcstalálkozója nem változtatott Magyarország nemzetközi helyzetén, mert az ország érdekérvényesítő képessége jelenleg a nullához közelít mind az EU-ban, mind pedig a V4-ben – mondta Ágh Attila. A politológus szerint komoly fordulat várható most, hogy a csehek átvették a soros elnökséget, mert egy éven át záporozni fognak tőlük az Orbán-kormányra vonatkozó kritikák.

A visegrádi négyek megítélésében szét kell választani két döntő szempontot: a politikait és a szakpolitikait, vagy másképp szólva, a közpolitikai dimenziót. Mégpedig azért, mert politikailag nagyon éles viták zajlanak bizonyos időszakokban. Ez ciklikusan már a 2000-es években is előfordult. Ugyanakkor szakpolitikai területeken a V4 általában együtt mozog és most is ez a helyzet – mondta Ágh Attila.

Amikor Vladimir Meciar volt Szlovákia miniszterelnöke, már akkor is sok ellentét keletkezett az EU megközelítése, az alapvető ideológiai szempontok, a nemzetközi biztonsággal kapcsolatos kérdések terén. Emiatt politikailag már akkor is többször eltemették a V4-et – emlékeztetett a politológus.  

A nemzetközi politikában vagy az ideológiai szempontból megközelíthető nagypolitikában az Orbán-kormány viselkedése miatt az utóbbi időben különösen gyakran jelentkeztek éles különbségek. Orbán Viktor „megoldotta” Magyarország teljes nemzetközi elszigetelését a nemzetközi politikában, nem csoda, hogy a V4-ről mostanában gyakran beszélnek úgy, mint a V1-ről. Ez a mérleg egyik serpenyője, ugyanakkor szakpolitikai kérdésekben a V4 csapat ugyanolyan összetartó, mint korábban. 

Ágh Attila kifejtette: a négy ország tartósan együtt halad, néha sodródik az energia- és a zöld ügyekben, valamint a migráció megítélésében. Ezekben a kérdésekben lényegében mindig ugyanazt az álláspontot képviselték. Ezt legegyszerűbben a migráció ügyében lehet kimutatni, hiszen mind a négy állam visszautasítja, hogy beengedje a migránsokat a területére. Az unió többször megpróbált kvótákat érvényesíteni a tagállamokkal szemben, de – nagyrészt a V4 ellenállása miatt – ezt föladták. Most megpróbálkoznak azzal, hogy ha nem vesznek át migránsokat, akkor vállaljanak ennek megfelelően több anyagi terhet. „Ez a jelenlegi vita lényege, vagyis a magyar kormány természetesen most is hazudik, amikor azt mondja, hogy az EU ránk akarja kényszeríteni a migránsok befogadását. Erről már szó sincs, viszont cserébe bizonyos terhelést – azaz pénzt – akarnak valamennyi, migránsokat nem befogadó országtól kikényszeríteni. És ettől nem olyan nagyon boldogok a V4 tagállamok”.

A politológus szerint hasonlóképpen elmondhatjuk, hogy lassítják, akadályozzák, megkérdőjelezik az úgynevezett zöld áttérést, vagy ciklikus fejlődést, ami arról szól, hogy minden a fejlesztéshez vagy az iparban felhasznált dolog újrahasznosítható legyen. Ezügyben is alapvetően egyetértenek a V4 országok. „Néha egy kicsit másképp táncolnak, de egészében véve teljes egyetértés van.” Még az energiaügyek terén is, bár ezen a területen már kicsit fölbomlóban van az egység. Az energiafüggés politikai vonatkozásainál ugyanis szétváltak az álláspontok. A lengyeleknél a politika meghatározója az oroszellenesség, ugyanakkor pedig óriási szénkészleteik vannak. „Az energiaellátásuk jelentős mértékben támaszkodik a hazai szénkészletekre, amitől meg az EU nem boldog. Mert az energiafüggőséget úgy szeretnék felszámolni, hogy más típusú energiaforrásra álljanak át, de ez azt jelenti, hogy ne az oroszoktól vegyék a hagyományos gáz- és olajszármazékokat, de ne is a saját szenüket használják” – mutatott rá az összefüggésekre.

Mindaz, ami a V4 együttműködésben történik, befolyásolhatja az ország nemzetközi helyzetét? – kérdeztük Ágh Attilát, aki szerint Magyarország érdekérvényesítő képessége a V4-eknél is és az Európai Unióban is a nullához közelít. Ennek azért van jelentősége, miután jövő júliustól Magyarország lesz az unió soros elnöke, de két elődjével, a most júliustól következő Spanyolországgal, valamint a jövő év első felében soros Belgiummal hármas egységet alkotnak. A csoportos elnökség pedig együttműködik és ehhez közös tervet alakít ki, vagyis valamilyen mértékig már most érvényesülhet a magyar befolyás. Ugyanakkor azonban ezen kívül meredeken csökken az, hogy Magyarországnak bármilyen politikai vagy közpolitikai hatása legyen az Európai Unióra – vélte.

„Ahhoz képest, hogy milyen intézményi szervezettsége van az Európai Uniónak, és milyen komoly intézményeket mozgat, a V4 „puha” intézmények és megállapodások sorozatából áll.” A V4-ben lévő elnökségnek viszont sokkal nagyobb mozgástere van, és nagy szerepet játszik, ő dönti el a találkozókat, a témákat, rendez különböző dolgokat és a pozsonyi székhelyű Nemzetközi Visegrádi Alap tevékenységére is komoly befolyása van. Ezért lett fontos ez a téma, mert ahogy a politológus mondta, a két pólust a V4-en belül a csehek és a magyarok képviselik, és a mozgásteret a csehek – miután július elsején belépnek a soros elnöki pozícióba – nagyon erősen ki fogják használni. Az eddig elhangzott nyilatkozatokban igen komoly fenyegetések és kritikák hangzottak el az Orbán-rendszerrel szemben. 

„A cseh V4 elnökség komoly fordulatot jelent és erős vitatényező lesz”. Ágh Attila szerint egy éven keresztül záporozni fognak a csehektől az Orbán-kormányra vonatkozó kritikák és várhatóan megpróbálnak új dolgokat bevezetni, vagy kritikai álláspontot érvényesíteni a magyar kormánnyal szemben.