Ágh Attila: primitív a magyar diplomácia

Németh-Kállai Szilvia 2023. szeptember 11. 07:00 2023. szept. 11. 07:00

Novák Katalin a barátságos mosolygós, és Szijjártó Péter az, aki nekimegy mindenkinek. Ez a magyar külpolitikai stratégia – állapította meg Ágh Attila. A politológus-filozófus szerint ennek része, hogy nemrég a külügyminiszter azzal az abszurd érveléssel járatta le ismét Magyarországot, hogy kijelentette, tisztességtelen orosz-barátsággal vádolni a kormányt, mert nekünk nagy tapasztalatunk van külföldi elnyomásból, tehát eleve igazunk van. A külföldi partnerek ilyenkor udvariasan mosolyognak, de a magyar küldött háta mögött összeröhögnek azon, hogy milyen primitív szintre csúszott le a magyar diplomácia – tette hozzá.

A magyar kormányban sajátos szerepe van Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek. Ő az, aki bejárja a világot, és bohóckodik nyilvánvaló abszurditásokkal. Jelentős mértékben okozója annak, hogy Magyarországnak a világban a híre és a becsülete drasztikusan csökkent az utóbbi években – vélte Ágh Attila. Szerinte ennek nagyon frappáns esete a legutóbbi, amihez hozzá kell tenni, hogy mióta az Orbán-kormány létezik, visszaélnek a tisztelet fogalmával. Abban a pillanatban, ha a magyar kormányt bármilyen bírálat illeti kívülről – ami egészen természetes, hiszen az országok nyilatkoznak egymásról – megjelenik az az érv, hogy tiszteletet követelnek Magyarországnak, amit elvárnak mindenkitől. Magyarán, senkinek sincs joga ahhoz, hogy az országunkat, vagy az Orbán-kormányt bírálja. Ugyanakkor elképesztő „hadjáratot” indítottak az Egyesült Államok ellen, és egész komoly vitába szálltak vele. 

A politológus két olyan abszurditásra is felhívta a figyelmet, amelyet a tisztesség/tisztelet címszó alatt elkövetett Szijjártó Péter. Az első az, amikor kimondta: mivel Magyarországnak nagy tapasztalata van külföldi elnyomásból, ezért nekünk eleve igazunk van, mert történelmi tapasztalat van mögöttünk, tehát tisztességtelen Magyarországot orosz-barátsággal vádolni. Ez hangzott el a Lengyelországban tartott beszédében. Az sem véletlen, hogy éppen ott mondta, hiszen most a visegrádi négyeken belül az oroszokhoz fűződő viszony kérdésében jelentős feszültség van Magyarország és Lengyelország között.  

„Ha a külügyminiszter hivatkozása a tiszteletre, tisztességre helyénvaló lenne, és azon országok, amelyek megtapasztalták akár a több évszázados elnyomást, így nekik eleve igazuk lenne, akkor az ENSZ-közgyűlésen a tagállamok 90 százalékának eleve mindenféle szempontból többsége lenne, mert azok még nálunk is hosszabb ideig tapasztalták meg a külső országoktól való elnyomást.” Tehát egyszerűen nevetséges azzal érvelni egy nemzetközi konferencián, hogy Magyarországnak valamilyen kérdésben a történelmi tapasztalatai miatt eleve igaza van a többiekkel szemben, akik mást állítanak és szembefordultak. Tulajdonképpen mindenki gyárthat olyan álláspontot, miszerint az ő országának, az ő kormányának eleve igaza van és mások eleve mindenféleképpen tévednek – magyarázta Ágh Attila. 

Majd azzal folytatta, hogy Szijjártó másik ilyen állítása – ez az abszurditás 2 –, hogy a V4 köszönjük szépen, teljesen rendben van, baráti viszonyok uralkodnak, tökéletes az együttműködés. Mondta ezt a miniszter éppen Lengyelországban, amellyel az egyébként autoriter kormányok barátsága pont azért „robbant fel”, mert teljesen ellenkező állásponton vannak az orosz kérdésben. Szlovákia és Csehország markánsan képvisel egy Ukrajna-párti és az orosz agressziót bíráló véleményt, vagyis a magyar kormány oroszbarát viselkedése miatt került mélyhűtőbe a V4 együttműködése. „Ezzel szemben kijelenteni, hogy minden rendben van, megint a nevetségesség kategóriába tartozik. Rettenetesen kontraproduktív Szijjártó viselkedése az ilyen nemzetközi összejöveteleken, ahol mindenki udvariasan viselkedik, és visszafojtja a nevetését, amíg a magyar külügyminiszter beszél, de megmosolyogják azt a bohóckodást, amit világszerte csinál.”

Szijjártó Péter teljesen egyedül és önállóan dönt arról, hogy mit mondhat és mit képviseljen? – kérdeztük a politológustól, aki szerint van egyfajta szereposztás a kormányban. „Novák Katalin köztársasági elnök mutatja a barátságos arcát, és sokszor formálisan, de az ellenkezőjét mondja, mint a kormány tagjainak többsége, természetesen mosolyogva. Ezzel épít valamiféle nemzetközi imázst. Ennek ellentéte Szijjártó Péter, aki mindenkinek nekimegy és mindenütt botrányok maradnak a nyomában. Ő ezeket az abszurditásokat hangoztatva körbevádolja a világot az Egyesült Államoktól kezdve az Európai Unióig és messze vidékekig, akit csak elér, mondván, hogy nekünk hivatalból mindig úgyis igazunk van, és nekirontunk mindenkinek, aki ezt az álláspontot ellenzi, vagy éppen bennünket bírálni merészel.”

Nem létezik olyan csúfság, amit Szijjártó ne mondott volna el az ukrán rendszerről, az ukrán elnökről, míg Novák Katalin mosolyogva ellátogat Kijevbe, ahol barátkozik az ottani vezetőkkel, és elmismásolja azt az alapvető tényt, hogy Magyarország mindenben akadályozza Ukrajnát, és hogy Orbán nem hajlandó szóba állni Zelenszkijjel. Ilyen ellentmondásokon keresztül létezik a magyar külpolitika, ami óriási leértékelődést jelent nemcsak Magyarország külpolitikájában, hanem a külpolitikai szakpolitikában is – hívta fel a figyelmet az összefüggésekre. 

Ugyanis 2012-ben szétverték a magyar külügyminisztériumot és a magyar külpolitika rendszerét. Elzavarták a szakértőket. Nemcsak tartalmilag, hanem a diplomáciai munka formalitásai is eltűntek a magyar külpolitikából, mindaz, ahogy egy külpolitikát csinálni kell és lehet. Ezért az udvarias partnereink legfeljebb mosolyognak, de aztán mikor vége van az adott rendezvénynek, a magyar küldött háta mögött összeröhögnek azon, hogy milyen primitív szintre csúszott le a magyar diplomácia – fogalmazott Ágh Attila.