Ahogy Kövér büntet, nem büntet úgy senki

Bánó András 2021. március 13. 16:06 2021. márc. 13. 16:06

Négyhavi tiszteletdíjának megfelelő összeggel, több mint 8,2 millió forinttal csökkentette Tordai Bencének, a Párbeszéd parlamenti képviselőjének fizetését Kövér László egy fegyelmi vétség miatt – tájékoztatta az Országgyűlés sajtóirodája a nyilvánosságot a házelnök döntéséről.

Az Országgyűlés elnöke szerint Tordai Bencétől azért vonják meg négyhavi tiszteletdíját, mert a március 1-jei ülésnapon, az azonnali kérdések órájában telefonjával felvételt készítve, az ülésterem hátsó sorai felé induló Varga Mihály pénzügyminiszter után sietett, majd akadályozta, amikor vissza akart térni a helyére. Kövér szerint Tordai Bence az azonnali kérdések után az ülésteremből távozó Varga Mihályt – az ülést vezető elnök kifejezett felszólítása ellenére – a folyosóra is követte, folytatva a zavaró magatartást. Tordai mindezeket cáfolta, közölte, hogy – idézem – „Udvarias és békés voltam a miniszterrel (Varga volt az, aki engem mellbe taszajtott), nem akadályoztam az ülést, vagy Varga Mihály szabad mozgását, de még csak hangos szó sem esett köztünk”

Egy állítás, egy tagadás – szembesítés eredménytelen – hangozna ez így a bíróságon, de a házelnök saját döntése előtt senkit nem szokott meghallgatni, így civilizált ítélet (döntés előtt meghallgatni a feleket) szóba sem jöhet. Tordai amúgy már régóta bögyében lehet Kövérnek, hiszen ő volt az, aki még anno a rabszolgatörvény tárgyalásakor mobiltelefonjával közeli képekben közvetítette a teremben történteket.

Természetesen Kövér László nyeregben van, hiszen döntése ellen a fideszes többségű mentelmi bizottsághoz, majd annak elutasító döntése ellen a fideszes többségű Országgyűléshez lehet fellebbezni. Tordai Bencének ezeken a fórumokon,ahol a 133 bátor ember szavaz, körülbelül annyi esélye van – ahogy szokták mondani – mint Szálasinak a főtárgyaláson. 

Én csak egyet nem értek. Kövér miért emeli ilyen lassan a tétet? Pár százezres büntetésekkel kezdte, majd emelte az összegeket, Jakab Péter krumplis akciója már 4 milliót ért nála, most meg Tordainál 8,2 milliót írt a papírra. Vajon miért csak ennyit szabott ki? Miért nem 16 vagy 32 milliót? Tud erre magyarázatot a házelnök?

Mikor lesz a határ a csillagos ég?