Aki nem koronavírusos, azt már el sem látják a hazai kórházak?

Kardos Ernő 2020. szeptember 30. 19:09 2020. szept. 30. 19:09

„Egyre többen kerülnek kórházba, de Müller Cecília nem árulja el, hogy közülük hányan jutnak intenzív osztályra” – nyilatkozta portálunknak Falus Ferenc. A volt tiszti főorvos a járvány elszabadulásának jeleit látja, s így lassan már tesztelni sem érdemes. Pedig korábban Falus a leghatározottabb támogatója volt az időbeni tesztelésnek. Müller Cecília szerint, 894-el nőtt a beazonosított koronavírus fertőzöttek száma, nyolc beteg halt meg.

– Újabb győzelmi jelentésként hallhattuk Müller Cecília előadásában, hogy folyamatosan csökken az új fertőzöttek száma. Viszont Hadházy képviselő szerint, azért van kevesebb új beteg, mert egyszerűen csökken a tesztelés száma. Ön mit gondol?

– A mai egészségügyi irányítás rendkívüli módon megnehezíti a járvány kezelését. Létezik ugyan szakminisztérium, de a lényegi kérdések a Belügyminisztériumban dőlnek el. Az orvosi egyetemek – ki tudja, miért – elhallgattak. Az innovációs minisztérium javaslataira pedig egyszerűen nem hallgat a kormány.

– Viszont a járvány alapvető adatai naponta kikerülnek a védelmi törzs honlapjára. Ezek alapján sem lehet eldönteni, hogy mi történik?

- Ezek az adatok sok mindenről hallgatnak. Tudomásom szerint, például az utolsó két napban elhunyt betegeknek több, mint fele 65 évnél fiatalabb. Nyolc halottból egy személy 61, egy 55, egy 54 éves. Tehát a nyolc elhunytból három fiatalnak számít. Az idősebbek között pedig egyiknél sem találtak olyan krónikus betegséget, amely a járvány nélkül a halálukat okozta volna.  

– Pedig azt is a sikerek között említi az operatív törzs, hogy még soha nem gyógyultak meg ennyien. Egyetlen nap alatt ugrásszerűen nőtt a gyógyultak száma, így csökkenni látszik a járványveszély. 

– Viszont ez az adat sem megbízható, mert az sem világos, hogy a fertőzöttekről készült statisztika betegeit mikor nyilvánítják gyógyultnak. Akadt olyan szakértő, aki elemezte a betegek, a halottak és a gyógyultak arányát, és egyszerűen nem jön ki az a szám, amit az operatív törzs korábban megadott. Ez értethetetlen. 

Ami pedig az ugrásszerű gyógyulást illeti, mindössze annyi történhetett, hogy jött valaki, átnézte a dokumentumokat, és végre kiszámolta az eddig meggyógyultak számát. Vagyis rendbe tette a könyvelést. Ennyi történhetett. 

Mindenesetre a jelek szerint, szerencsére sokan gyógyultak, és mintha az utóbbi napokban csökkenne a betegszám is. Ez a járványt megelőző intézkedések következménye, vagy csak nem tesztel az egészségügy? 

– Egyelőre az elvégzett tesztek száma is csökkent. Ahol nem keresnek, ott nyilván nem is találnak beteget. Megváltozott a protokoll is, a háziorvosok már teszt nélkül megállapíthatják, hogy valaki koronavírusos, vagy sem. És ezt nem is számítják be az országos statisztikába. A járvány egyelőre a felfelé menő szakaszban van. 

Szó sincs tehát arról, hogy kevesebb lenne a beteg, csak kevesebbet mutatnak ki, mert az apparátusnak már nincs kapacitása, hogy a gyógyításról szóló dokumentumokat kezelje. Nem bírják az adminisztrációt – egyszerűen csak erről van szó. Persze az is igaz, hogy ma már többen viselnek maszkot, mert ijesztő a járvány és annak következménye. Ennek hatása azonban egyelőre még nem érzékelhető. Talán majd két hét múlva. 

Mindenesetre az elmúlt 24 órában 894-gyel nőtt a fertőzöttek száma, összesen tehát körülbelül 20 ezer beteg lehet, de a hétvégén megszólaló Merkely professzor szerint, mintegy százezer ember fertőződött meg. 

– Szerintem ennél sokkal több! Számításaim alapján, hozzávetőleg 300 ezren találkozhattak már a vírussal Magyarországon 

– Fékezi a járvány terjedését, hogy a körzeti orvos is ki tudja vonni a fertőzött-gyanús beteget a forgalomból?

– Ez csak azt jelenti, hogy annyira sok a fertőzés, és olyan tipikusak a tünetek, hogy lassan már mindegy, hogy tesztelnek-e vagy sem. Ma már az a kérdés, hogy az állapotának súlyossága miatt kórházba kerül-e a beteg, vagy pedig otthon maradhat.

Ha megnézzük, hogy milyen tempóban emelkedik a kórházba kerültek száma, akkor az látszik, hogy szeptember 19-i jelentés szerint, 386-an voltak kórházban, de az ápoltak száma mára 773-ra nőtt. Vagyis két hét alatt gyakorlatilag megduplázódott az egészségügyi intézményekbe vírussal bekerülők aránya. Azt pedig egyáltalán nem tudjuk, hogy ebből mennyien vannak az intenzív osztályon. Csak a lélegeztetőgépre kerültek számát árulják el. Ebben a pillanatban 54-en vannak gépi lélegeztetőn, szeptember közepén ez a szám 17 volt, tehát ez is megduplázódott.

– Mi lehet az oka, hogy a miniszterelnök az ígéri: a WHO ajánlásnak megfelelően, növeli a tesztek számát, de valójában egyre kevesebbet végeznek? 

Ezt senki nem tudja, én sem. 

– Hiánycikk a teszt, vagy drága? Mi az oka annak, hogy Orbán Viktor inkább nem tartja a szavát? 

Fogalmam sincs! Mindenesetre venni lehet, ha kiküldik a fürkészeket és portyázókat, akkor biztos találnak. A már laikusok által is ismert PCR teszt biztosan kapható. Kétségtelen, az úgynevezett antigén tesztet Müller Cecília egyelőre nem engedi használni, nem is tudható, hogy ebből mennyi van az országban. Megint más kérdés a gyorstesztek ügye, ezek megbízhatatlanok, szerencsére ezeket úgyszintén nem alkalmazzák.

– Melyik a legjobb?

– A PCR a legpontosabb, az antigén nem annyira pontos, de legalább jól használható, és mindössze 15 perc alatt megvan az eredmény. És olcsó is.

– És lehet tudni, hogy ebből az antigén tesztből mennyi van az országban?

– Nem, ezt sem mondják meg. 

– Visszatérve, miért mondja azt Orbán Viktor, hogy tesztelnek, ha nem tesztelnek?

– Azt senki nem tudja, hogy miért hazudik a miniszterelnök, vagy miért nem hallgat a szakértőire. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium szakértői is leírták, sőt, nyilvánosságra hozták, hogy szerintük kevés az elvégzett tesztek száma. Egyébként tesztelnek, csak nem eleget.  Ahelyett hogy a kormányfő szakemberekre hallgatna, a határzárral foglalkozik, aminek viszont semmi értelme nincs. 

A minap kíváncsiságból elmentem a határra, a poszttól megkérdeztem, hogy át lehet-e menni? Azt válaszolta, hogy minden további nélkül, csak ne menjek 30 kilométeres távolságnál messzebb. 

– A teszthez jutás viszont egyre nehezebb. A hatósági árakkal annyit sikerült elérni, hogy már a magánegészségügy sem csinálja?

– Igen, ezzel csak annyit sikerült elérni, hogy a mintavevő helyek száma csökkent, mert a megszabott árból a szolgáltatók nem tudják ellátni a feladatot. Jószerével elengedték a járványt. Pedig augusztus eleje óta látjuk, hogy mibe szaladunk bele, s az égadta világon semmi sem történt. 

Egyébként pedig az érvényes rendelkezések szerint, 500 fős rendezvényeket a mai napig lehet tartani. Még belegondolni is rossz, hogy megtartották ezt Szuperkupa döntőt, ami emberkísérlet volt. Akkor is, ha sikeres, akkor is, ha tragikus. A végeredményt nem fogjuk tudni, mert ugye azt látjuk, hogy erre sincsenek adatok. Mindenesetre a járulékos kár az jelentős lesz, mert a nem koronavírusos betegek közben nincsenek ellátva, s a legtöbben súlyos állapotban vannak. Ezek a tények.

Folyamatosan csökken a tesztelések száma Magyarországon (Hadházy Ákos gyűjtése)