Aki többet lopott, mint Zuschlag, az üljön többet, mint Zuschlag!

Kardos Ernő 2021. január 11. 18:25 2021. jan. 11. 18:25

A hat ellenzéki párt nemrég elfogadott választási programját a Márki-Zay Péter által vezetett mozgalom kiegészítené az euró bevezetésével, a korrupt politikusok elszámoltatásával, illetve a Fidesz-migránsok kilakoltatásával. A Mindenki Magyarországa által tervezett elszámoltatás azt vallja, hogy „aki többet lopott, mint Zuschlag, üljön többet, mint Zuschlag!” Márki-Zay egyébként a rendszerváltó pártokkal együtt nyilvánosságra hozná az ügynökaktákat. És hatalomra kerülve mielőbb megszerezné a Médiatanácsot, de szerinte az ügyészség sem maradhatna a gazemberek kezén. A portálunknak nyilatkozó hódmezővásárhelyi polgármester üdvözli a tramtrain beindítását Hódmezővásárhely és Szeged között, annak ellenére, hogy politikai ellenfele valósította meg az elképzelést.

– Az ön programjában az is benne van, hogy a Fidesz megbuktatása után a nemzeti vagyont vissza kell venni. Ezt a javaslatot a hat ellenzéki párt elnöke nem támogatta?

– A részletes program ugye még nem készült el. Én ugyan korábban is megfogalmaztam már a nemzeti vagyont, a médiairányítást, vagy a vádhatóságot érintő javaslataimat. Nem mondom, hogy elutasították, de nem minden elképzelésemre volt fogadókészség. 

Viszont a hatpárti megállapodást én is történelmi jelentőségűnek tartom, külön örülök, hogy a kommunista ügynökakták nyilvánosságra hozatala bekerült a pártok közös programjába is. Nyilván szükség lesz egy új alkotmányra, továbbá egy választási törvényre. Ez mind nagyon fontos, és be is került a programba, amit örömmel üdvözöltem. 

– Lehet azt mondani, hogy az Ön által vezetett Mindenki Magyarországa egy radikálisabb programmal áll elő, s ezért marad távol az ellenzéki együttműködéstől?

– Az együttműködéstől csak azért maradtunk távol, mert nem vagyunk párt. Mi leginkább a civileket próbáljuk a rendszerváltásba bevonni, de azért jeleztük azt is, hogy szívesen részt vennénk a közös megállapodásban. Azt a visszajelzést kaptam, hogy az együttműködést a rendezők csak a hat pártra terjesztették ki. Mi is ezt tartjuk a legfontosabbnak, s arra törekszünk, hogy ahol a civil jelölt képes a Fidesz képviselőjét legyőzni, azt megtaláljuk. 

Ami pedig a mi radikálisabb programunkat illeti: azért fogalmaztunk határozottabban, hogy az elképzeléseink között a szavazó megtalálja a számára fontos pontot. Tehát minél többen menjenek majd el szavazni! Ugyanis csak akkor tudjuk legyőzni a Fideszt, ha minden rendszerváltásban érdekelt állampolgár elmegy választani. Erre azért van szükség, mert polgármesterként is úgy látom, ha nem váltjuk le Orbán Viktort, az én városomat is tönkre fogja tenni a Fidesz. 

– Tehát elsősorban a vidék Magyarországán keresik majd a legjobb jelölteket?

– Igen, segíteni szeretnénk a pártoknak. Elsősorban azért, hogy ne forduljon elő, ami manapság bekövetkezett Makó-Hódmezővásárhely térségében. Itt ugyanis a DK sok millió forintért beharangozott egy jelöltet, aki, ha valóban elindul a választáson, akkor – félelmeim szerint – a Fidesz képviselője marad a hatalomban.

– Viszont, ha a mozgalma továbbra sem alakul párttá, akkor a jelek szerint nem tudja majd formálni az ellenzék döntéseit. Egyáltalán, Ön hogyan tud így indulni az előválasztáson a miniszterelnök posztért? 

– Az eddigi megbeszéléseken fel sem merült, hogy a mi országos mozgalmunknak párttá kéne alakulnia. Sőt, a pártelnökök azt hangsúlyozták, hogy a párton kívüliek is reszt vehetnek az előválasztásokon. Így tehát nem lehet akadálya, hogy egyes körzetekben arra rátermett, független jelöltek induljanak a mandátumért, illetve az én miniszterelnöki jelölésemnek sem lehet akadálya. 

– A leendő kormány – amelyet akár Ön is vezethet majd – nyilvánosságra akarja hozni az ügynökaktákat, tehát a kommunista besúgók névsorát. Van ennek még értelme?

– Ezt én egy szimbolikus dolognak érzem, semmiféle boszorkányüldözésnek nem vagyok híve. Örömömre szolgál, hogy ezt a tervet valamennyi párt elfogadta, mert Ungváry Krisztián történész tanulmányából tudjuk, hogy a rendszerváltás, tehát Antall József hatalomra kerülése óta minden magyar kormányfő zsarolásra használta az ügynökaktákat. 

Említhetném a kisgazda, ügynökmúlttal vádolt Torgyán Józsefet, vagy a fideszes Szájer Józsefet, aki pedig a nemi identitásával vált zsarolhatóvá.  Sajnos a politikusok zsarolását a Fidesz szinte tökélyre fejlesztette, ennek pedig véget kell vetni!

– Nemrég Ön úgy fogalmazott, hogy amíg Soros György egyetlen menekült betelepítéséről nem gondoskodott, addig Orbán Viktor és társai több. mint 55 ezer migránst telepítettek be. Ez biztos?

– Igen, ráadásul az 55 ezer migráns betelepítése egyetlen év alatt történt! Ezt nem én mondom, hanem a KSH. Miközben Orbán az idegenellenességre építi a nemzetpolitikáját, a migránsokkal riogatja az állampolgárokat, a Fidesz letelepedési kötvénnyel üzletel. Csak 2017-ben 117 ezer munkavállalási engedélyt adott ki Magyarország unión kívüli migránsoknak. 

– Jelen pillanatban persze Önnek is más problémája van, hisz városától szintén újabb százmilliókat elvont a kormány. Azzal, hogy Orbán Viktor kifosztja a nem fideszes önkormányzatokat, érzése szerint a választókat nem fordítja szembe az ellenzékkel?

– Nyilván, ha a polgárok úgy érzik, hogy áthidalhatatlan ellentét van a kormány és az önkormányzat között, akkor valamelyiket le kell váltani. A következő alkalom erre a változtatásra 2022-ben lesz! Nagyon remélem, hogy pontosan erre a következtetésre jutnak majd az állampolgárok is, tehát ha fel akarják oldani ezt az ellentétet, mert szabad városokban akarnak élni, akkor bizony másfél év múlva le kell cserélni a kormányt.

Nincs más út, hisz' a Fidesz elismerte, hogy engem Hódmezővásárhelyen a következő években legálisan nem tud eltávolítani. Ezért a legközelebbi sansz 2022-ben lesz arra, hogy Magyarországból egy olyan jogállam legyen, amelyben minden település megkapja a neki járó, normatív kormányzati támogatást, amelyben nem számít, hogy a városoknak milyen pártállású, bőrszínű, nemi identitású polgármestere van. A mai kormány ezt a feladatát nem tudja betölteni, ezért le kell váltani!

– Tudjuk, hogy Karácsony Gergely szeretné visszaszerezni az önkormányzatoktól elszedett pénzt. Lát erre esélyt?

– Kellemes meglepetés lenne, ha Orbán Viktor visszatérne a demokráciához és a jogállamhoz. De az elmúlt tíz évben ennek semmilyen jelét nem láttuk.

– Miközben Hódmezővásárhelytől is százmilliókat vonnak el, bőven van pénz Lázár János projektjére. A hírek szerint sínre tették az első tramtrain-szerelvényt, megindulhat a tömegközlekedés Szeged felé. Ez nem rontja az Ön választási esélyeit?

– Szemben az ellenzéki választókkal, én üdvözöltem a tramtrain közlekedés bevezetését, függetlenül attól, hogy egy politikai ellenfelem valósította meg. Persze, magam is átérzem azt a rengeteg kényelmetlenséget, ami a kivételezés során felmerült; a lengéscsillapító tengelytörése, a kosz, a felfordulás teljesen megzavarta a város nyugalmát. Ráadásul az építkezés hosszasan elhúzódott, és az eredeti elképzeléseknél lényegesen drágább lett. Ennek ellenére, én már várom az átadását, mert aztán lassan helyreállhat az autós, a kerékpáros és a gyalogos forgalom. És a buszjáratot is úgy alakítottuk át, hogy csatlakozzon a tramtrain forgalmához. 

A magam részéről tehát inkább segítettem, soha nem tettem semmit keresztbe. Ugyan nem mindennel értettem egyet, de nem is akadályoztam a város érdekeit szolgáló építkezést. Persze féltettem a város zöldterületeit, az öreg fákat, amelyek helyére cserjéket kaptunk. 

– Nehéz is lehet ágálni egy olyan beruházás ellen, amelynek segítségével Hódmezővásárhely és Szeged között állandó villamosforgalom alakul ki.

– Pedig volt ilyen. 2017 áprilisában Lázár kijelentette, hogy ez elfogadhatatlanul drága, pedig akkor még csak a fele összegbe került, mint amennyit most fizetünk érte. Lázár azt mondta, hogy ez az építkezés nem fog megvalósulni. Tehát Lázár volt az egyetlen ember, aki megakadályozta volna. Viszont Orbán Viktor rábízta ezt a feladatot, hisz' régi motorosként ő vitte át a társadalmon a trafikmutyit is. A kormányfő jutalmul Lázárt kinevezte a nemdohányzásért felelős kormánybiztosnak is. 

Tehát volt humora Orbánnak, aki arra a Lázárra bízta az építkezést, akitől az ötlet származott, s aki aztán meg akarta akadályozni ezt a beruházást. Ez azért sem sikerülhetett Lázárnak, mert a kivitelezésben Orbán Viktor jó barátja, Mészáros Lőrinc is részt vett.