Akik nem hagyják szó nélkül, hogy tönkre tegyék gyermekeink jövőjét

Millei Ilona 2024. július 27. 07:40 2024. júl. 27. 07:40

Egyre többen aggódnak a magyar oktatásért, és ki-ki a maga eszközeivel próbálja meg fölvenni a harcot a jobbá tételéért is. A Magyar Tudományos Akadémia az idén ismét iskolákat és tanárokat díjazott. Az aHang augusztus 2-án látványos akcióval kívánja felhívni a figyelmet arra, hogy a pedagógusi hivatást nem lehet egyik pillanatról a másikra elsajátítani, és egyben fel akarják szólítani a kormányt, ne katonákkal oldja meg a tanárhiányt.

A Magyar Tudományos Akadémia a 2023/24-es tanévben megrendezte a Középiskolai MTA Alumni Program aktivitási versenyét, amelynek célja a több éve futó programban résztvevő iskolák és tanárok aktivitásának elismerése volt. A verseny keretében azokat a középiskolákat és tanárokat díjazták, akik a legtöbb Alumni-eseményt szervezték meg az elmúlt tanévben.

Az iskolák aktivitási versenyének nyertesei (a tanévben megtartott előadások sorrendje alapján):

XIV. kerületi Teleki Blanka Gimnázium, Budapest
Veres Pálné Gimnázium, Budapest
X. kerületi Zrínyi Miklós Gimnázium, Budapest
Alföldi ASZC Galamb József Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola, Makó
Táncsics Mihály Gimnázium és Kollégium, Orosháza
Szent Margit Gimnázium, Budapest
Bibó István Gimnázium, Kiskunhalas
Dobó István Gimnázium, Eger
Tóth Árpád Gimnázium, Debrecen
Sashegyi Sándor Általános Iskola és Gimnázium, Pomáz

Határon túli díjazott: Székely Mikó Kollégium, Sepsiszentgyörgy.

A nyertes iskolák egyenként 400 ezer forintos jutalmat kapnak, amelyet például szertár- vagy stúdióbővítésre, tanórán kívüli foglalkozások anyagigényére, a fenntarthatóság támogatására vagy az oktatás feltételeit javító egyéb célokra fordíthatnak.

A tanárok aktivitási versenyének nyertesei (abc-sorrendben)

Dávidné Békés Izabella – Zrínyi Miklós Gimnázium, Budapest
dr. Jarosievitz Beáta – XIV. kerületi Teleki Blanka Gimnázium, Budapest 
Nagyné Rakonczai Réka – Alföldi ASZC Galamb József Mezőgazdasági Technikum és Szakképző Iskola, Makó
Seres Erzsébet – Táncsics Mihály Gimnázium és Kollégium, Orosháza
Siklósi Nóra – Veres Pálné Gimnázium, Budapest

Nyereményük egyenként 300 ezer forint, amelyet szakmai önfejlesztésre vehetnek igénybe.

A Középiskolai MTA Alumni Programot Freund Tamás, az MTA elnöke hirdette meg. Ennek keretében kutatók látogatnak el egykori középiskolájukba és más iskolákba, hogy munkájukról, kutatási témájukról, a tudományos módszerről beszélgessenek a diákokkal. A program célja egy tudománybarát társadalom építése, a kritikai gondolkodás fejlesztése. Freund Tamás felhívására az MTA köztestületének csaknem 1700 tagja jelentkezett a programra, és már a 300-at közelíti az Alumni-tag iskolák száma. A Középiskolai MTA Alumni Programról további információk itt elérhetőek.  

A Középiskolai MTA Alumni Program keretében készült előadás-sorozat célja, hogy iránymutatást nyújtson a mai, gyakran félrevezető információkkal teli világban való eligazodáshoz, és segítsen felismerni és elkerülni a hamis adatokkal és érvekkel történő manipulációt. A videók az MTA YouTube-csatornáján, ezen a linken elérhetők. 

Közben akcióra készül az aHang. Az oktatásért kíván úgy felszólalni, hogy augusztus 2-án „ajándékot” visz a miniszternek. Úgy vélik ugyanis, hogy nincs bocsánat arra, amit a kormány az oktatással művelt az elmúlt években. Az idén nyáron a kormány elfogadott egy jogszabályt, amely szerint szakképzettség nélküli katonákkal enyhítenék a tanárhiányt. 55 évnél idősebb tiszteket és altiszteket vezényelhetnek tankerületekhez, akár oktatói munkára is. Ha nincs megfelelő képzettségük, a tankerület kiképezi őket és eközben már taníthatnak is.

Mivel ezt elfogadhatatlannak tartják, ezért jövő pénteken az ELTE Tanárképző Központjától egészen a Honvédelmi Minisztériumig fognak elhúzni egy kézikocsit, tele olyan könyvekkel, amelyekből a tanár szakos hallgatók hat éven keresztül tanulnak. Ezzel azt demonstrálják, hogy a pedagógusi hivatást nem lehet egyik pillanatról a másikra elsajátítani, és arra szólítanak fel, hogy ne katonákkal oldják meg a tanárhiányt. A Honvédelmi Minisztériumnál néhány üzenet kíséretében átadják majd az erről szóló petíciójukat is, amelyet már több mint 10 ezren írtak alá. 

Mint írták: „az oktatás közös ügyünk! Nem hagyhatjuk szó nélkül a gyermekeink jövőjének tönkretételét!” 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom