Álargentin orosz kémfőnökök Ljubljanában

Nagy Mariann 2024. június 24. 07:05 2024. jún. 24. 07:05

Putyin Ukrajna elleni agressziója után több mint 700, diplomatának álcázott orosz hírszerzőt utasítottak ki nyugat-európai országokból. Moszkva azonban támaszkodhat egy másik hálózatra is, úgynevezett „alvó ügynökeire.” Azok megfelelő iratokkal felszerelve, hamis identitással hosszú évek óta élnek az unió valamelyik országában, és kémkednek onnan hazájuknak. Szlovéniában leplezték le legutóbb az orosz külföldi hírszerzés két magas rangú tisztjét, akik ljubljanai „támaszpontjukról” rendre járták Nyugat-Európát, hogy utasításokat és pénzt vigyenek Európa-szerte működő társaiknak.

Ahhoz, hogy a célra igen alkalmasnak ítélt, kis, kétmilliós közép-európai, uniós és NATO-tag országba eljussanak, hosszú, bonyolult és nagyon ügyesen kidolgozott út vezetett, amelyet a Wall Street Journal tárt fel. Akkor kezdődött, amikor a pár 2012-ben autóbuszon megérkezett Uruguayból Argentínába. A férfi Montevideóból, ahol turistavízummal járt, a nő pedig – ugyancsak turistaként – Mexikóból. Az immár összetalálkozott kettős ezután megtelepedett Argentínában. Hamarosan sikerült felmutatniuk a szükséges dokumentumokat, hogy állampolgárságért folyamodhassanak. Az okmányok java persze hamis volt, de gyanút nem keltettek. Ludwig Gisch azt igazolta, hogy argentin anyától Namíbiában született osztrák állampolgár, felesége Maria Rose Mayer-Munos arról mutatott dokumentumokat, hogy Görögországban született mexikói.

A pár 2017-ben a bevált módszerrel, turista vízumokkal érkezett Ljubljanába, ahol tartósan letelepedtek. A férfi informatikai vállalkozást alapított, domain nevekkel és adattárolással foglalkozott, az asszony pedig online művészeti galériát alapított. Két évvel később, miután pontosan fizették adóikat, nem követtek el még egyetlen szabálysértést sem, megkapták az engedélyt a tartós letelepedésre – ami az állampolgárság első állomása volt. 

A szlovén főváros egy jobb kerületében visszavonultan éltek. Mint adóbevallásaikból kiderült, az internetes vállalkozás évente mintegy 44 ezer eurós bevételt jövedelmezett, az online művészeti galéria körülbelül 25 ezret. Soha nem kértek közpénzből támogatást és nem használtak külföldi adómenedéket sem, ami esetleg gyanút ébreszthetett volna. A pár egybekelt és ezekben az években két gyermekük született. A szomszédok szerint otthon spanyolul beszéltek, ám egyébként mindketten kifogástalanul tudnak németül és angolul is. A pár mindig vidám, kedves volt, bár másokkal nemigen érintkeztek.

Amikor a szlovén hírszerzés egy külföldi testvérintézmény (vélhetően a CIA) segítségével gyanút fogott, kiderült, hogy Gisch valódi neve Artyev Viktorovics Doncsev. Baskíriában született és magas rangú tisztje az orosz hírszerzésnek, az SVR-nek. A Nyizsnij Novgorodi Valerevna Doncseva pedig ugyancsak – csupán még magasabb rangban, mint a férje... Még 2022 decemberében tartóztatták le őket, miután bebizonyosodott: ljubljanai bázisukról rendre járták Európát az SVR, az orosz külföldi hírszerzés megbízásából. 

Az is kiderült, hogy még Oroszországban kötöttek házasságot, mielőtt beutaztak volna Argentínába. Az oroszok illegális ügynökeiket gyakran párban küldik bevetésre – alkalmanként az ügy érdekében megszervezett házassággal. Az asszony azzal a fedéssel utazta be Európát, hogy művészeti vásárokon, kiállításokon vesz részt és erről posztolt is Facebook oldalán. 

A szlovén elhárítás, a SOVA (bagoly) munkatársai európai és tengerentúli kollégáikkal együttműködve, hosszú munkával tárták fel az ügyet. Az elhárítók figyelték a pár internetes levelezését, utazásait, és kiadásait, amelyeket jórészt pénzzel feltöltött névtelen bankkártyákkal bonyolítottak. Kiderült az is, hogy a két orosz Szlovéniában szintén kémkedni kezdett, az Energiaszabályozók Együttműködési Szövetsége után – ez az egyetlen jelentős uniós intézmény, amely Szlovéniában működik, feladata az elektromos és gázszolgáltatók munkájának összehangolása. A házkutatásnál a pár számítógépein olyan hardvert találtak, amellyel biztonságosan levelezhettek moszkvai parancsnokaikkal. A szövegek olyan sikeresen voltak kódolva, hogy sem a szlovén, sem az amerikai szakértők nem tudták azokat feltörni. Egyébként magáért beszélt a hűtőszekrényben talált titkos fiók is: abban eurók ezreit tartották. A vádlottak zárt tárgyalása ezekben a hetekben kezdődik. 

A diplomáciai mentességgel védett kémeket általában csendben távozásra szólítják fel. Az illegálisok azonban – mint a két ljubljanai álargentin – általában hosszú börtönbüntetéseket kapnak. Ez nem feltétlenül jelenti, hogy évtizedeket kell ülniük, de jó esetben is pár évet kell várniuk, amíg kicserélik őket egy, a hazájuk által legálisan vagy kitaláltan kémnek minősített emberre. 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom