Alföldi Róbert a Fidesz kultúrharcáról

HírKlikk 2018. szeptember 23. 12:53 2018. szept. 23. 12:53

A Financial Times hosszan ír arról, amit az illiberális demokráciában itthon csak kultúrharcnak hívnak. Alföldi Róbert színész-rendező az öncenzúráról nyilatkozott.

Felépítettek egy rendszert, ami most már magától működik és teszi a dolgát. A színházi igazgatókat, a kultúráért felelős hivatalok vezetőit már nem kell felhívni vagy behívni a minisztériumba, mindenki tudja, mit várnak el tőle

– idézte Alföldi Róbert nyilatkozatát a hvg.hu

A Nemzeti Színház egykori vezetője példákat is említ az öncenzúrára, a Billy Eliot-ügy mellett szól a Magyar Időkben a kommunizmus pártolásával vádolt Frida Kahlo-kiállítást és a Petőfi Irodalmi Múzeumot vezető Prőhle Gergely elleni támadásokról is.

A lap emlékeztet, hogy az Orbán-kormány az oktatás átszabásával, a kulturális ás akadémiai élet átalakításával indított harcot az Orbán szerint túlzottan liberális honi szereplők ellen, az FT szót ejt a CEU-ról és az óvodai hazafias nevelésről is.

A Political Capital vezetője, Krekó Péter arról beszél a cikkben, hogy a mostani kultúrharc lényege nem más, mint az, hogy a Fidesz az oktatás és a kultúra fölött is átvenné a hatalmat.

Forrás: hvg.hu