Alig halad az új orosz támadás

Rédei Ottó 2022. április 23. 10:50 2022. ápr. 23. 10:50

A szlovák és a lengyel kormányfő is bírálta Magyarországot, amiért nem küld és nem is enged át fegyverszállítmányokat Ukrajnának. A BBC szerint a magyar álláspont egyre mélyíti a szakadékot a visegrádi 4-ek között. Dacára az orosz csapaterősítéseknek, az ukránok ellentámadásai miatt akadozik az invázió a Donbász vidékén. Zelenszkij szerint Ukrajna csak az első azoknak az országoknak a sorában, amelyeket Moszkva meg akar támadni. Az ukrán kormányfő helyettese az ENSZ segítségét kérte, hogy kimenthessék a Mariupolban rekedt, mintegy 100 ezernyi civilt. 

Szlovák és lengyel bírálat Magyarországnak

Magyarország ukrajnai háborúval kapcsolatos álláspontját bírálta a szlovák kormányfő. Eduard Hegger azután nyilatkozott, hogy az észak-szlovákiai Ólubló (Stara Lubovna) kastélyában a lengyel miniszterelnökkel tárgyalt. Tadeusz Morawiecki is azt hangoztatta, őt és szlovák kollégáját felháborítja, hogy Magyarország, illetve Németország ellenzi a Moszkvával szembeni szankciókat. Mindketten sérelmezték, hogy a magyar kormány nem küld és nem is enged át fegyverszállítmányokat. A BBC tudósítója megjegyzi: az ukránokkal szembeni magyar álláspont egyre mélyíti a Visegrádi 4-ek csoporton belüli szakadékot. Míg Lengyelország, Csehország és Szlovákia már harckocsikkal is hajlandó segíteni az ukránokat, Magyarország mereven elzárkózik a fegyverszállításoktól, mert attól tart, hogy belesodródhat a háborúba.


Ukrajna csak a kezdet

Az oroszok az ukrajnai inváziót csak kezdetnek szánták, és más országokat is el akarnak foglalni. Volodimir Zelenszkij beszélt erről szokásos éjszakai videóüzenetében. Az ukrán elnök így reagált egy orosz tábornoknak arra a kijelentésére, hogy azért kell elfoglalniuk Dél-Ukrajnát, mert így közvetlen kapcsolatot teremthetnek a moldovai szakadárokkal. Rusztám Minnekajev vezérőrnagy szavai aggodalmat keltettek Moldovában. A kisinyovi kormány korábban többször is közölte, hogy elvárja, Moszkva tartsa tiszteletben az ország semlegességét. Zelenszkij erre most azt mondta, aki ebben a konfliktusban semleges akar maradni, hogy megóvja bizonyos érdekeit, az könnyen elveszítheti mindenét. Moldova keleti részén, oroszbarát erők, önálló államot hoztak létre Transznyisztria néven, amit azonban csak Moszkva ismert el.

Ukrajna győzni fog

„Teljesen biztos vagyok abban, hogy Ukrajna győzni fog ebben a háborúban”. Ezt mondta az ukrán kormányfő a CNN amerikai hírtelevíziónak. Denis Smial ezzel a kijelentésével válaszolt a brit kormányfőnek, aki azt mondta: az oroszok akár a jövő év végéig is folytathatják Ukrajna bombázását.

Akadozik az invázió

Brit hírszerzői jelentések szerint az oroszok semmiféle lényeges haladást nem értek el az elmúlt 24 óra harcaiban. A londoni védelmi minisztérium arról is beszámolt, hogy az ukránok sorozatos ellentámadásai hátráltatják az inváziós erőket céljaik elérésében. Sem az orosz haditengerészetnek, sem a légierőnek nem sikerült felülkerekednie az ukrán védőkön és így nem tudnak érdemi támogatást nyújtani az inváziós csapatoknak. A brit hírszerzés úgy tudja, hogy még mindig heves harcok dúlnak Mariupol birtoklásáért és ezek a csatározások akadályozzák az oroszok Donbász-i hadműveleteit is. Moszkva e hét elején jelentette be, hogy megkezdődött az úgynevezett ukrajnai különleges katonai művelet második szakasza, amelynek célja a keleti, Donbász régió elfoglalása.


Brit tankok Lengyelországnak

Nagy-Britannia a legkorszerűbb, Challenger-2 típusú harckocsikat szállít Lengyelországnak. Londonban azt közölték, hogy a lengyelek ezekkel akarják pótolni azokat a T-72-es tankokat, amelyeket Ukrajnába küldenek. Ugyanakkor a Ria Novosztyi orosz állami hírügynökség arról számolt be, hogy a brit különleges erők legalább 20 tagja ukrán katonákat képez ki diverzáns feladatokra Lemberg környékén. A SAS nevű brit kommandó egységet a második világháború idején hozták létre, és harcosai főként a titkos katonai műveletek végrehajtásának szakértői.

Az ENSZ főtitkár is közvetít

Az orosz elnök megerősítette, hogy a jövő kedden találkozik az ENSZ főtitkárával. Vlagyimir Putyin és Antonio Gutteres moszkvai megbeszélése után a világszervezet első embere Kijevbe látogat, hogy Volodimir Zelenszkij ukrán elnökkel, illetve Dmitro Kuleba külügyminiszterrel folytasson megbeszéléseket. Gutteres főtitkárt azt utóbbi időben több ország is sürgette, hogy vállaljon aktívabb szerepet az orosz-ukrán konfliktus rendezésében.

Segítsen a Világszervezet

Az ENSZ segítségét kérte az ukrán miniszterelnök-helyettes, hogy kimenekíthessék a Mariupolban rekedt mintegy 100 ezernyi civilt. Irina Verescsuk azt mondta, csak a világszervezet közreműködésével lehet biztonságos helyre vinni azokat, akik még az ostromlott városban élnek. Közben a közösségi médiában olyan videó jelent meg, amelyen 23 civil holtteste látható Mariupol főutcáján. Előzőleg az ENSZ bejelentette, vizsgálatot indít a város polgári lakossága ellen elkövetett orosz atrocitások felderítésére. Pénteken pedig olyan műholdas felvételek láttak napvilágot, amelyeken egy Mariupolhoz közeli településen lévő tömegsírok figyelhetők meg. A felvételeket készítő Maxar Technologies azt állítja, hogy kétszáznál is több, nemrég behantolt sírhelyet azonosítottak. Az ukránok azzal vádolják az oroszokat, hogy így akarják eltüntetni az ostrom polgári áldozatainak nyomait. Moszkvában egyelőre nem nyilatkoztak az üggyel kapcsolatban.


Orosz beismerés

Az oroszok hivatalosan is elismerték, hogy áldozatokat is követelt a Moszkva cirkáló elvesztése. A védelmi minisztérium most azt közölte, hogy egy tengerész meghalt, 27 pedig eltűnt, amikor elsüllyedt a fekete-tengeri orosz flotta zászlóshajója. Korábban az oroszok azt hangoztatták, hogy a hadihajó mind az 510 tengerészét épségben kimentették. Moszkvában viszont ahhoz továbbra is ragaszkodnak, hogy a cirkálón ismeretlen okból ütött ki tűz, amelynek következtében felrobbant a lőszerraktár és a sérült hajó a viharos tengeren elsüllyedt. Az ukránok ezzel szemben arról számoltak be, hogy két rakétájuk találta el a Moszkva hadihajót és ez okozta a vesztét. Nyugati szakértők a hajóról megjelent fényképek alapján hihetőnek tartják az ukránok állítását. Amerikai források pedig azt jelentették, hogy a Moszkva cirkálón legalább 40-en veszíthették életüket.


Brit korlátozások

Nagy-Britanniában korlátozták az egyszerre megvásárolható étolaj mennyiségét. Ez személyenként két-három flakont jelent. A korlátozásra azért volt szükség, mert a szigetország étolaj-szükségletét jórészt Ukrajnából szerzi be, de a háború miatt a termelés és a szállítás drámaian visszaesett.

Csak az embargó segíthet

Az Oroszországgal szembeni gáz- és olaj-embargó súlyos csapást mérne Vlagyimir Putyinra. Erről a BBC-nek beszélt az egykor leggazdagabb orosz mágnás. Mihail Hodorkovszkij szerint ez felére csökkentené az orosz állam bevételeit, ami pedig megkérdőjelezné, hogy Moszkva tudná-e folytatni a háborút Ukrajnában. A Jukosz olajipari cég egykori vezetőjét politikai indíttatásból adócsalással vádolták meg és csaknem tíz éves börtönbüntetésre ítélték. Hodorkovszkij emigrációba kényszerült és Putyin elnök egyik legádázabb ellenfelének számít.