Alig kezdődött el a tanév, a rendőröknek már kétszer közbe kellett lépniük az iskolákba bevitt tiltott tárgyak miatt

HírKlikk 2024. szeptember 16. 11:15 2024. szept. 16. 11:15

Az idei tanévben két alkalommal is közbe kellett lépnie a rendőrségnek iskolákba bevitt tiltott tárgyak miatt – derült ki az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) tájékoztatásából. Mobiltelefonok miatt még nem kellett intézkedni.

Az oktatási-nevelési intézményekben tiltott és használatukban korlátozott tárgyakról szóló, szeptember 1-jétől hatályos rendelet szerint a tiltott tárgyak körébe tartoznak egyebek mellett a közbiztonságra különösen veszélyes eszközök, vagy a 18 év alattiak számára nem értékesíthető termékek. Az ORFK nem részletezte, milyen tárgyakat vettek el, de azt közölték, hogy mindkét esetben rendőrségi eljárás is indult – írja az információt kérő Népszava.

A használatukban korlátozott tárgyakkal összefüggésben – mint a mobiltelefonok és más telekommunikációs, internetezésre, kép- vagy hangrögzítésre alkalmas eszközök – még nem kellett intézkedniük sem a rendőröknek, sem pedig az iskolaőröknek. 

Az ORFK azt írta, a 2024/2025-ös tanévben 933 intézmény vesz részt az iskolaőri programban, az iskolaőrök száma pedig 731-ről 799-re nőtt az elmúlt két hónapban.

Összesítésük szerint az előző tanévben 234 esetben intézkedtek iskolaőrök. Ezekre jellemzően garázdaság, testi sértés, továbbá kábítószer birtoklása, illetve különböző vagyon elleni cselekmények – főként lopás – miatt, illetve a tanulók által az iskolába vitt szúró- vagy vágóeszközök miatt volt szükség. Az idei tanévben az iskolaőrök eddig hat esetben intézkedtek hasonló okok miatt.

Forrás: Népszava


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom