Alig leplezett káröröm Brüsszelben a Szájer-ügy miatt

HírKlikk 2020. december 4. 08:56 2020. dec. 4. 08:56

„Szájer József szexbotránya egy olyan állam képmutatásának és kettős moráljának a jelképe, amelyben Orbán Viktor miniszterelnök Európa ellen uszít, és a morális bunkót suhogtatja a homoszexuálisok ellen” – írja a sok nyelven sugárzó német közszolgálati adó. A Deutsche Welle terjedelmes cikkének a címe: Egy szexbotrány megrázza Orbán Viktor rendszerét. „Egy északnyugat-magyarországi helyi politikus prostituáltakkal tartott orgiája miatt a Fidesz nagy durranással elvesztette az egy évvel ezelőtt tartott helyhatósági választásokat” – idézi fel a cikk a Borkai-botrány hatását. A vezető német konzervatív lap, a FAZ pedig arról ír, hogy az esetet Brüsszelben is alig leplezett kárörömmel fogadták.

A toleráns és liberális Európában magánügy, hogy egy politikus mit tesz a hálószobájában, vagy milyen legális szexpartikra jár, mindaddig, amíg egyetértő, nagykorú partnerei vannak – emlékeztet a Deutsche Welle cikke, amely azonban hozzáteszi: hacsak nem az a helyzet, hogy a nyilvánosságnak álszent módon ezzel élesen ellentétes képet mutat az adott politikus, merthogy ez esetben a magánélete politikummá válik. Ilyen politikummá vált  Szájer József jobboldali konzervatív EP-képviselő, Orbán Viktor egyik belső bizalmasa magánélete.

Hazájában, az uniós tagállam Magyarországon Szájer feszes tradicionalista nézeteiről ismert, ő írta 2010 után Magyarország új, keresztény-konzervatív alkotmányát, amelybe homofób passzus is bekerült. Pénteken azonban Szájer Brüsszelben egy olyan szexpartin járt, amelyet a belga sajtó „gangbang”, mások gruppenszex partinak neveznek, amin főleg homoszexuális férfiak voltak jelen, és ami azért volt illegális, mert sértette a koronavírus miatti rendelkezéseket.

A cikk ismertette a már nyilvánosság elé került részleteket, Szájer közzétett lemondásán át, egészen odáig, hogy kedden a nyilvánosság elé került a valós történet.

„A Szájer-ügy az Orbán által meghatározott elmúlt évtized egyik legerősebb politikai földrengését váltotta ki. Mindenekelőtt azonban rámutat Orbán rendszerének képmutatására és kettős moráljára, mégpedig egyik legfontosabb embere személyében” – írta a lap, azzal, hogy Szájer a Fidesz egyik alapítója volt, és Kövér Lászlóval, valamint a hírhedt, rasszista publicista Bayer Zsolttal azon maroknyi ember között van, akik Orbánnal összeesküdött közösséget alkotnak. „Emellett Brüsszelben fontos hálózatépítő, valamint Orbán Európa-politikájának egyik fontos pontja volt. Felesége, Handó Tünde egészen a legutóbbi időkig Magyarország egyik legfontosabb jogi tisztségviselője volt, és fontos szerepet töltött be abban a reformban, amelynek nyomán a bíróságok a kormány befolyása alá kerültek.

„Szájer nem uszító, és nem is olyan híve az összeesküvés-elméleteknek, mint Kövér László. Ugyanakkor soha nem hagyott kétséget ultrakonzervatív nézetei felől. Brüsszelben pedig gyakran vehemensen képviselte Orbán Viktor nacionalista, etnicista és keresztény-fundamentalista ideológiáját” – írja a szerző , aki felidézi az Alaptörvény megírásáról szóló legendát, és megállapítja: a homofóbia Magyarországon 2010 óta a politika szerves, de – Lengyelországtól eltérően – nem kiemelkedő része. Orbán tett primitív, lekezelő megjegyzéseket, de nem ereszkedett le a melegeket gyűlölő Bayer, vagy Kövér színvonalára. Az elmúlt hónapokban úgy tűnt, hogy Orbán példát vesz Lengyelországról, és a homofóbiának nagyobb teret szentel a retorikájában – jegyzi meg a cikk, felidézve  Orbán néhány vonatkozó kijelentését, a tervezett alkotmánymódosítást, s a transznemű személyek iratainak megváltoztatását tiltó törvényt.

„A Szájer-ügy azonban abból a szempontból is rosszkor jött, hogy Orbán az EU pénzügyi csomagjának megvétózása után új Európa-ellenes kampányt is visz, amelyben főleg a hazai közönség számára az erkölcsi bunkót is suhogtatja” – írta a szerző, és ismertette Orbán Viktor néhány vonatkozó kijelentését. „Paradox módon a botrány rövid, vagy közepes távon megállíthatja, de legalábbis gyengítheti Orbán homofób offenzíváját. És a magyar miniszterelnök alighanem ettől függetlenül is nagyon alaposan szemügyre veszi majd, hiszen egy északnyugat-magyarországi helyi politikus prostituáltakkal tartott orgiája miatt a Fidesz nagy durranással elvesztette az egy évvel ezelőtt tartott helyhatósági választásokat” – olvasható a cikkben.  

Kárörvendő Brüsszel?

A Frankfurter Allgemeine Zeitung neten még nem olvasható cikke részletesen ismertette a történteket, majd megállapította: az esetet Brüsszelben is alig leplezett kárörömmel fogadták. „Ugyanis aláássa azt az Orbán Viktor által épített arculatot, hogy a kereszténység és család értékeit védi az EU pimasz LGBTQ követeléseivel szemben. Szájer éppen nemrég mondta az Európai Néppárt frakcióban, hogy Brüsszel baloldali támadást intéz Magyarország hagyományos értékei ellen. Jól mutatja, hogy a Fidesz mostanra mennyire elszigetelődött, hogy a néppárti frakció harminc tagja Orbán egy további bizalmasának, Deutsch Tamásnak a kizárását követeli. Deutsch Manfed Weber frakcióvezetőt vádolta Gestapo-módszerek alkalmazásával. A frakció a jövő héten foglalkozik a kérdéssel. Közben az EU Bizottsága a magyar vétó miatt a jövő évre erősen csökkentett szükségköltségvetést készít elő – írta a lap.

 

Forrás: Hírklikk