Alkotmánybírósághoz fordul a TASZ a gyermekvédelminek hazudott népszavazás miatt

HírKlikk 2021. december 4. 09:45 2021. dec. 4. 09:45

A TASZ hét civil partnerével együtt kéri az alkotmánybíróságot, hogy ne engedélyezzék a népszavazás ötödik kérdését. A választással egyszerre tartandó referendum „kiskorú gyermekek számára is elérhető nemátalakító kezelésekről” szóló kérdését a Kúria korábban elkaszálta, de a kormány az AB segítségével adna zöld utat neki.

December 1-jén – az ellenzéki képviselők távolmaradásával – az Országgyűlés fideszes többsége megszavazta a kormány által kezdeményezett népszavazás négy kérdését. A „gyermekvédelminek” nevezett népszavazás annak a homofób kampánynak a része, amelyet a nyári törvénymódosításhoz kapcsolódva indított el a Fidesz – írja a Szabad Európa.

Ezeket a törvényeket azóta alkalmazzák is; megjegyzendő, hogy a törvényben szerepelt az is, hogy a valódi pedofil elkövetőkről nyilvános adatbázis készül, ebből a valóban gyermekvédelmi intézkedésből azonban azóta nem lett semmi.

A tavaszra, az országgyűlési választásokkal egyidőben tervezett népszavazáson olyan kérdések szerepelnek, mint hogy „támogatja-e a kiskorúak számára nemi átalakító kezelések népszerűsítését”, vagy a „szexuális irányultságokat bemutató foglalkozásokat a köznevelési intézményekben”. A kérdések tartalma több civil szervezet szerint is félrevezető vagy értelmezhetetlen, ezért bíróságon támadták meg őket. A Kúria ötből egy kérdést („Támogatja-e Ön, hogy kiskorú gyermekek számára is elérhetőek legyenek a nemátalakító kezelések?”) alkotmányba ütközőnek minősített, és nem hitelesített.

A kormány az ötödik kérdésről szóló Kúria-döntést megtámadta az Alkotmánybíróságon. Az Alkotmánybíróság először december 7-én fogja tárgyalni a kormány indítványát.

Nyolc szervezet, az Amnesty International Magyarország, a Budapest Pride, a Háttér Társaság, a Labrisz Leszbikus Egyesület, a Magyar Helsinki Bizottság, a Magyar LMBT Szövetség, a TASZ és a Transvanilla Transznemű Egyesület közös beadványában kéri az Alkotmánybíróságot, hogy utasítsa vissza a kormány indítványát, és hagyja helyben a Kúria döntését.

Forrás: Szabad Európa