Államilag szervezett embercsempészettel vádolják az osztrákok Orbánt

HírKlikk 2024. szeptember 25. 15:45 2024. szept. 25. 15:45

Hans Peter Doskozil, Burgenland tartomány elöljárója kilátásba helyezte: haladéktalanul lezárja az összes határátkelőt, amennyiben megvalósulnak a hírekben szereplő „tervek”, miszerint a magyar kormány menekülttábort épít közvetlenül az osztrák határ mellett. 

A tábor építésének hírét a HVG-re hivatkozva közölte a legtöbb jelentős osztrák lap, valamint a Microsoft nemzetközi hírportálja, az MSN is.

Doskozil kifejtette: „Amennyiben ezek a hírek beigazolódnak, az elhelyezést csak az indokolhatja, hogy lehetővé váljon a menekültek nagy számban való továbbjuttatása az osztrák zöld határon át. Ez nem más, mint államilag szervezett embercsempészet”. Hozzátette: a tartomány minden jogi és politikai eszközzel védekezni fog. Ausztriának erre „a zöld határ szigorú őrizetével” kell reagálnia. Egyben felszólította Karl Nehammer kancellárt és Gerhard Karner belügyminisztert (mindketten ÖVP), hogy lépjen fel az ügyben.  

A tábort az értesülések szerint a határtól 15 kilométerre, Vitnyéd község mellett építik, egy Csermajor elnevezésű volt iskola területén: az épületet szögesdrótkerítéssel vették körül, és a hírek szerint a tornateremben emeletes ágyakat állítottak fel. Az 1500 fős község lakói tüntetéssel tiltakoztak a tervek ellen.

Szalai Csaba, a település polgármestere az osztrák hírügynökség érdeklődésére annyit mondott, hogy a terület állami tulajdonban van, és ő nem nyilatkozhat. (Ugyanő a község Facebook-csoportjában korábban a Magyarországra a menekültjog európai szabályozásának megsértése miatt kirótt büntetéssel indokolta a menekülttábor építését.)

A hírportál rámutatott: Orbán Viktor már többször igyekezett nyomást gyakorolni uniós partnereire a migráció kérdésében. Nemzetközi felháborodást váltott ki, amikor tavaly az uniós támogatások visszatartásának indokával embercsempészek ezreit helyezte szabadlábra.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom