Állítólag gondok voltak a Pfizer–BioNTech és a Moderna vakcinákkal is

HírKlikk 2021. január 20. 14:32 2021. jan. 20. 14:32

Az Európai Unió azonban – a problémák megoldása után – már engedélyezte a használatukat. Egyes források szerint az uniós szervek nyomást gyakoroltak az Európai Gyógyszerügynökségre, hogy mielőbb hagyja jóvá a Pfizer vakcináját.

Az Európai Gyógyszerügynökségtől (EMA) 2020. december 9-én ellopott bizalmas dokumentumok újból megjelentek a dark weben. A gyógyszerek tudományos kiértékelését és felügyeletét végző intézmény dokumentumait sikerült megszereznie a Le Monde-nak, az adatokat pedig egy nemzetközi újságírócsapat dolgozta fel – írja a Mérce.

A bizalmas iratokat valószínűleg orosz hackerek lopták el és tették ki a dark webre. Az EMA, miután tudomást szerzett a kiszivárogtatásról, azt közölte, hogy manipulálták az adatokat, a most közzétett iratokról viszont már úgy nyilatkozott, hogy azok tükrözik az akkor felmerült problémákat.

Ezek szerint az EMA három fő kifogást emelt a Pfizer-BioNTech oltóanyaga ellen:

– egyes gyártási helyeket még nem volt alkalmuk ellenőrizni;

– hiányoztak a tömeggyártásra szánt, azaz kereskedelmi forgalomba hozott oltások adatai;

– a bevizsgálásra küldött vakcinák minősége eltért azoknak az oltóanyagoknak a minőségétől, amelyeket a gyógyszergyár szériában készített.

Ez utóbbi állítólag különösen aggasztotta az engedélyeztető szervet, mivel arra gyanakodott, hogy a tömegtermelés nincs elég alaposan előkészítve, ezért csökkent le a vakcina hatékönysága.

A problémát csak napokkal később sikerült az oltás előállítójának orvosolnia. Miután ez megtörtént, a Pfizer-BionTech vakcináját 2020. december 21-én hagyta jóvá az Európai Gyógyszerügynökség: három héttel a brit, és két héttel az amerikai ügynökségek után. 2021 elején pedig a Moderna vakcinája is megkapta az engedélyt.

A Le Monde megkeresésére az Európai Bizottság úgy nyilatkozott, hogy az ügynökséggel folytatott egyeztetések „soha nem sértették az ügynökség függetlenségét”.

Ugyanakkor a Pfizer-BioNTech vakcinagyártónak további különös gondokat okozott a tömegtermelésre való áttérés. Legutóbb január 15-én ismerték el, hogy nem lesznek képesek a leszerződött mennyiségű vakcinát időben leszállítani az Európai Uniónak, emiatt pedig hat európai államnak kellett újraterveznie a vakcináció menetrendjét.

Forrás: Mérce