Alternatív nyelvoktatási módszert ad át ingyen egy nemzetközi hálózat

HírKlikk 2019. május 31. 19:55 2019. máj. 31. 19:55

Alternatív nyelvtanítási módszerrel elérhető, hogy a tanulók nyolcadikos-tizedikes korukra elismert nyelvvizsgát tegyenek, és ehhez feleannyi tanóra is elég lenne, mint amennyin ma egy magyar tanuló a közoktatásban részt vesz - jelentette ki a világ 36 országában nyelviskola-hálózatot alapító brit nyelvész, Helen Doron budapesti sajtótájékoztatóján pénteken.

 A Magyarországon már mintegy tízezer tanulót oktató hálózat vezetője hangsúlyozta, hogy a nyelvtanárok egy reprezentatív felmérés egyik kérdésére azt válaszolták, hogy az eredményes tanítás érdekében szívesen ismerkednének új módszerekkel. "Ha a személyi feltételek adottak, a tanár megfelelő képzést kap és az oktatás intézményi keretekben zajlik, a tudás megszerzése már nem kíván további befektetést a szülőktől" - mondta. 

A nyelvész felajánlotta oktatási módszere ingyenes átadását a szaktárcának, hangsúlyozva, hogy az beilleszthető a magyar közoktatás tanmenetébe.

A hamarosan induló, 140 ezer diákot érintő külföldi nyelvtanulási program is csak akkor lehet igazán hatékony, ha egyúttal a tanulmányutakat megalapozó idegennyelvi képzést is megerősítik, "helyzetbe hozzák" - szögezte le.

A Helen Doron-módszer 19 éves korig foglalkozik gyerekekkel és fiatalokkal. Egyik ismérve, hogy - hasonlóan ahhoz, ahogy a csecsemők az anyanyelvet tanulják - személyiség- és tevékenységközpontú foglalkozásokon adja át a tudást. A gyerekek így már jóval azelőtt érthetik és beszélhetik az idegen nyelvet, mielőtt írni-olvasni tudnának. Emiatt gyakori, hogy diákjaik már 14 éves korukra a magyar középfokúnak megfelelő nyelvvizsgát tesznek.

Emlékeztetett arra is, hogy 2020-tól a magyar egyetemi felvételhez kötelező lesz egy B2 (középfokú) nyelvvizsga. A magyar diákok most a nyelvvizsgához előírt európai direktíva (400-500 tanóra) helyett átlagosan 930 nyelvórán vesznek részt, nyelvtudásuk mégsem mindig éri el a szükséges szintet - mondta.

Forrás: MTI/Hírklikk