Amerikában is hazudik az Orbán-kormány

HírKlikk 2019. augusztus 13. 14:40 2019. aug. 13. 14:40

A magyar kormány lobbistái félrevezető állításokkal igyekeznek az amerikai képviselőházban elérni, hogy fogadjanak el egy Orbán Viktort támogató határozatot - adta hírül az Emerging Europe portál. Az Orbán lobbistái által körözött határozat-indítvány több félrevezető, sőt, hamis állítást is tartalmaz.

Egyebek között azt állítja, hogy a CEU-t nem üldözték el Magyarországról, noha az egyetem számára egy Orbán pártja által kezdeményezett törvénymódosítás tette lehetetlenné a maradást. A dokumentum azt is leszögezi, hogy Orbán „szélsőségesen Putyin-ellenes” politikus, aki támogatja a Moszkva ellen az Ukrajna elleni fellépés miatti uniós szankciókat. A valóságban Magyarország ugyan a NATO tagja, de Orbán Viktor szoros kapcsolatokat ápol a Kremllel: ő az egyik legszívesebben látott európai vendég Moszkvában, és többször is állást foglalt az uniós szankciók ellen.

Az is szerepel a dokumentumban, hogy a KESMA - amely mintegy 500 kormánypárti sajtóorgánumot fog össze - nem jelent szignifikáns médiakoncentrációt. Ráadásul a KESMA alapítványhoz tartozó, kormánypárti Karc FM rádiót ellenzéki orgánumként tünteti fel. Az eredeti információt közlő 444! szerint a határozat-tervezet arra válasz, hogy a demokraták és republikánusok közösen indítványozta a kongresszusban egy Orbán Viktor tekintélyelvű rezsimjét elítélő határozatot, amely jelenleg a szenátus külügyi bizottsága előtt van - írta a portál. 

Forrás: Hírklikk