Amerikai légicsapás Jemenben, több várost is ért a húszik ellen indított támadás

HírKlikk 2024. október 6. 06:30 2024. okt. 6. 06:30

Két év után először érte légi csapás a jemeni fővárost, Szanaat, annak ellenére, hogy az amerikai hírközlés szerint kizárólag katonai célpontokat céloztak pénteki támadásuk során.

Összesen 15 célponton csaptak le az amerikai fegyveres erők Jemenben, húszi fegyveresekhez köthető célpontokon. Pénteken Jemen több városában, köztük Szanaa-ban, az ország fővárosában is jelentettek be robbanásokat. A Pentagon közölte, hogy az akcióban repülőgépeket és hadihajókat is bevetettek, annak érdekében, hogy a Vörös-tengeri közlekedés biztonságosabbá váljon – írja az Euronews.

Hogyan jutottunk ide?

2023 novembere óta a jemeni húszi milícia mintegy 100 hajót támadott meg a Vörös-tengeren, legalább kettőt elsüllyesztve közülük. A támadásokban eddig négy tengerész vesztette életét. Az Irán támogatta jemeni lázadók közölték, hogy a tengeri támadássorozat válaszcsapás Izrael gázai katonai hadműveletére.

A héten egy görög hajózási vállalatot is megfenyegettek, miután annak egyik hajója Izraelben kötött ki. A hajó ezzel állítólag megsértette a húszik által elrendelt tranzittilalmat. A hajózási vállalat vezérigazgatóját e-mailben fenyegették meg, amelyben leírták, hogy a szóban forgó hajó a jemeni fegyveres erők közvetlen célpontjává vált.

Két év után először Szanaat is rakétatámadás érte

Az Egyesült Államok, az Egyesült Királyság és 12 másik ország az idei évben indította el a Jólét Őrzője (Prosperity Guardian) hadműveletét, annak érdekében, hogy megvédje a hajózási útvonalakat a húszik támadásaival szemben a Vörös-tengeren.

A Központi Parancsnokság, amely az amerikai katonai műveleteket felügyeli a Közel-Keleten, közölte, hogy a támadások a húszik fegyverrendszereit, bázisait és egyéb felszereléseit célozták. Ennek ellenére, több olyan felvétel is megtalálható az interneten, ahol a jemeni fővárost érik csapások.

Szanaat az elmúlt két évben nem bombázták, miután a polgárháborús országban csillapodtak a harcok, a kisebb katonai akciók pedig elkerülték a partvonaltól távoli fővárost.

A Vörös-tengeri támadások mellett a húszik főleg Izraelt támadják, rakétával és drónokkal. Júliusban egy Jemenből indított drón Tel-Avivra csapott le: az akcióban egy embert életét vesztette, további tíz pedig megsebesült. Szeptemberben a csoport több rakétát lőtt ki Izraelre. Egy a Ben Gurion repülőteret célozta. Izrael mindkét esetben reagált válaszcsapásokkal.

Forrás: Euronews


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom