Ami a CEU-val történt, az csak a kezdet volt

HírKlikk 2020. szeptember 27. 08:20 2020. szept. 27. 08:20

„A 2017-ben ellenünk intézett támadás egy nagyobb, szisztematikus offenzíva része volt, mely Magyarország független tudományos és kulturális intézményeit vette célba, így a Magyar Tudományos Akadémiát is, és most a Színház- és Filmművészeti Egyetemet, amelyet az épületben magukat elbarikádozó bátor diákjai védenek. Szenátusunk nyilatkozatban fejezte ki az egyetem támogatását. Most már tudjuk, hogy ami velünk történt, csak a kezdet. És nem itt fog véget érni” – hangoztatta Michael Ignatieff elnök-rektor a CEU virtuális 2020-2021-es tanévnyitóján. 90 országból érkező közel 700 új diák tanul immár Bécsben, köztük történetének első alapszakos évfolyamának hallgatói. A Budapestről Bécsbe üldözött egyetem jövőre ünnepli alapításának 30. évfordulóját. Öregdiákjainak száma 18 ezer.

Michael Ignatieff köszöntőjében – amit a teljes évnyitóval együtt itt lehet megnézni – egy olyan egyetem vízióját vázolta fel a közösségnek, amelynek legfontosabb erénye az összetartozás. Megerősítette az egyetem elkötelezettségét a nyílt társadalom mellett, s leszögezte, „Egy járvány a nyílt társadalmak radikális próbatétele. A körülöttünk működő nyílt társadalmak elkezdtek bezárkózni, közegészségügyi érveket felhasználva korlátozzák az eddig magától értetődőnek vett szabadságjogainkat. A vezetők világszerte megkérdőjelezik a tudományos bizonyítékokat, és a tényalapú közpolitika alapjait. Az alapelvek, amelyekben hiszünk – nyílt, nyilvános vita a közösen elfogadott tények alapján – olyan kihívással néznek szembe, mint még soha. Ez nem az a pillanat, amikor visszavonulunk és védekezésre rendezkedünk be. Most minden egyetemnek – a miénknek különösen – meg kell kérdőjeleznie a szabadság és közegészségügy közötti egyensúlyról alkotott közvélekedést, és ragaszkodni ahhoz, hogy döntéseinket a rendelkezésre álló legbiztosabb tények alapján hozzuk meg.”

A CEU Magyarországon

A CEU elkötelezett amellett, hogy budapesti kampuszán ezután is világszínvonalú kutatómunkának és civil szerepvállalással kapcsolatos tevékenységeknek adjon otthont. Most, amikor a tudományos szféra folyamatosan erősödő támadásnak van kitéve Magyarországon, a CEU elhatározása, hogy továbbra is az akadémiai szabadság gondolatát képviselje az országban, még nagyobb jelentőséget kap.

A CEU Demokrácia Intézete és az annak részeként tovább működő Média-, Adat- és Társadalomkutató Központja fogja össze a CEU Budapesten maradó kutatótevékenységét. Emellett Budapesten marad a CEU Felsőbbfokú Tanulmányok Intézete, valamint a Vera és Donald Blinken Nyílt Társadalom Archívum (OSA), amely nem csak a város, hanem az egész régió számára értéket képvisel. Folytatódik a Határtalan Tudás előadás-sorozat, ahogy a nagy sikerű Bibó István Szabadegyetem is. Mindkét kezdeményezés ingyenes a résztvevőknek, magyar nyelven folyik, és jól tükrözi a CEU elkötelezettségét a nyílt társadalom értékeinek népszerűsítése mellett – szögezi le a portálunkhoz eljuttatott közlemény.

Oktatás a CEU-n

A CEU a 2020-2021-es tanévet a kampuszon és online folytatott oktatással kezdi meg a járvány miatt. Szeptember 28-tól a CEU hibrid oktatást biztosít a Bécsben tartózkodó és a tanévet online megkezdő diákjainak is. A CEU könyvtára mindkét kampuszon az egyetem közösségének rendelkezésére áll és gyűjteményének jelentős része online is elérhető. A CEU a következő alapszakos képzéseket indítja el: Filozófia, Politika és Közgazdaságtan; Kultúra, Politika és Társadalom; Kvantitatív Társadalomtudományok.