Andrzej Duda nyerte a választás első fordulóját az exit poll szerint

HírKlikk 2020. június 28. 21:10 2020. jún. 28. 21:10

A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) támogatásával induló jelenlegi lengyel elnök, Andrzej Duda nyerte meg az elnökválasztás vasárnapi első fordulóját, de nem szerezte meg a voksok abszolút többségét, így az ő és a fő ellenzéki erő, a Polgári Platform (PO) által vezetett koalíció jelöltje, Rafal Trzaskowski varsói főpolgármester részvételével második fordulót kell tartani – derül ki az urnazárást követően végzett első exit poll felmérésekből.

Andrzej Duda a szavazatok 41,8 százalékát nyerte el. Mögötte Rafal Trzaskowski végzett a voksok 30,4 százalékával. Összesen 11 induló jelölt közül a harmadik a függetlenként induló Szymon Holownia lett a felmérésekben jelzettnél magasabb, 13,3 százalékos eredménnyel.

Előzetes adatok szerint, magas, 62,9 százalékos volt a részvételi arány. A végleges eredményeket az országos választási bizottság (PKW) legkorábban kedd estére ígéri.

A második fordulót július 12-én tartják meg.A 2015-ös elnökválasztáson ilyenkor 34,4 százalékos, a tavaly őszi parlamenti választáson pedig 45,9 százalékos volt a részvételi arány.

A kormányzó Jog és Igazságosság (PiS) erős szavazóbázisának számító, jelenleg árvíz sújtotta délkelet-lengyelországi Kárpátaljai vajdaságban két szavazóhelyiséget kellett átköltöztetni. A térség általában átlag feletti részvételi arányt jegyez, mindazonáltal 17 óráig az átlagosnál nem sokkal magasabb, 49,1 százalékos részvételt mértek ott, míg 2015-ben ez az adat hat százalékkal felülmúlta az országos átlagot. A balliberális szavazótábor egyik erődjének számító Varsóban a városok közül a legmagasabb, 54,8 százalékos volt a részvétel.

A szavazóhelyiségek országszerte 7 órakor nyíltak meg és 21 óráig tartottak nyitva. Korábbi felmérések urnazárásig 60 százalék körüli részvételi arányt jeleztek. A PKW elnöke, Sylwester Marciniak viszont vasárnapi sajtóértekezleten elmondta: a részvétel ennél magasabb lehet, rekordmagassá válhat.

Az előző, 2015-ös elnökválasztás első fordulójában a jogosultak 49 százaléka járult az urnákhoz, a legmagasabb, 65 százalékos részvételt az 1995-ös elnökválasztáson mérték.

Összesen több mint 30,2 millióan jogosultak a szavazásra, közülük külföldön 374 ezren regisztráltak.

Idén a voksolás a koronavírus-járvány miatt vegyes, hagyományos és levélformában is lehetséges. Az utóbbi szavazási módszerre a lengyelországi választókerületekben csaknem 185 ezren, külföldön pedig 343 ezren jelentkeztek. A hagyományos módszer szerint, a személyesen szavazókat egészségügyi szabályok betartása, szájmaszk viselése kötelezi a szavazóhelyiségekben.

Az esti zárás pillanatában exit poll-becslést közöltek az eredményről. A végleges eredményeket a PKW legkorábban kedd estére ígéri.

Forrás: MTI/Hírklikk