Áprilisig nem derül ki, mennyit költött Egerben a fideszes kampányra a Miniszterelnökség

Zutyu 2022. február 20. 07:20 2022. feb. 20. 07:20

Pajtók Gábor Heves megyei kormánymegbízott felavatott egy egri játszóteret, amit aztán a Miniszterelnökség pénzén hirdetett a Facebookon. Amikor azt firtattuk, hogy ez az egész mennyibe került az adófizetőknek, akkor Gulyás Gergely tárcája másfél havi hallgatást követően, még kért 45 napot a válaszadásra. Így aztán voksolás napjáig nem fog kiderülni, mennyi közpénzt fordítottak az egri fideszes kampányeseményre.

Mindez tökéletesen példázza, mennyire nem egyenlő esélyekkel indul az ellenzék a választási kampánynak. Hiszen tele az ország a kormány hirdetéseivel, amelyek például a Fidesz üzeneteit közvetítik a homofób népszavazással kapcsolatban. Így nem is válik el a kormány és a Fidesz kampánya. És nem jobb a helyzet Egerben sem, ahol az ellenzéki színekben megválasztott egykori jobbikos polgármester, Mirkóczki Ádám ugyancsak a Fidesz jelöltjével kampányol. 

December közepén egy ilyen kampányesemény zajlott le: Mirkóczki Ádám polgármester, Pajtók Gábor Heves megyei kormánymegbízottal, a Fidesz helyi jelöltjével átadott egy – a Szerencsejáték Zrt. által finanszírozott – új játszóteret. Bár az „Egri csillagok” névre keresztelt játszóhely egy állami cég támogatásából, vagyis közpénzből épült, Mirkóczki mégsem tartotta fontosnak, hogy az átadó ünnepségen ellenzéki politikusok is ott legyenek. Az egész így egy fideszes választási kampányeseménnyé silányult. A történtekre december végén Berecz Mátyás, az Egységben Magyarországért jelöltje hívta fel a figyelmet. 

Később Mirkóczki és a város próbálta magyarázni a magyarázhatatlant, hogy nem is ők szervezték az avatást. De aztán az egriugyek.hu kiderítette, olyannyira ők álltak az esemény mögött, hogy még a meghívókat is az önkormányzat küldte ki.

Már az is elég kínos, hogy az ellenzéki szavazók által egykor pozícióba emelt Mirkóczki Ádám a fideszes aspiránsnak ácsol színpadot, de ami ezután jött, az igazi fideszes tempó. Az átadott játszótérről szóló Facebook-posztot ugyanis nem a Fidesz kezdte el hirdetni, hanem Pajtók Gábor munkáltatója, a Miniszterelnökség. Az egriugyek.hu szerint a decemberi botrányig Pajtók minden Facebook-megnyilvánulását a kancellária fizette, pedig szép számmal voltak köztük olyan posztok is, amelyek nem a képviselőjelölt állami tisztségéhez kapcsolódtak, hanem inkább a pártpolitikához. 

Éppen ezért, még decemberben közérdekű adatigénylést nyújtottunk be a Miniszterelnökséghez és megkérdeztük, mennyi pénzt költött a Miniszterelnökség Pajtók Gábor Facebook-oldalának reklámozására? Felvetettük azt is, nem volna-e tisztességesebb, ha a kormánymegbízott a kampány idejére fizetés nélküli szabadságra menne, ahogy azt például a budapesti kormánymegbízott, Sára Botond megtette. Először arról írt a Miniszterelnökség, a járványhelyzet miatt csak 45 nap alatt tudnának válaszolni, majd újabb levél érkezett. Eszerint – ugyancsak a járványhelyzetre tekintettel – további 45 nappal meghosszabbítják a válaszadás határidejét. Így éppen az országgyűlési választások másnapján tudhatjuk csak meg, mennyibe fájt az adófizetőknek Pajtók közpénzes kampánya.