Ara-Kovács: az ország elszigetelődik, ha a választók nem állítják meg Orbán Viktort

Kardos Ernő 2019. december 10. 13:41 2019. dec. 10. 13:41

Elkezdődött Varga Judit igazságügyi miniszter meghallgatása az Európai Unióról szóló szerződés 7. cikke szerinti eljárás keretében. A politikus ma azt nyilatkozta, hogy második meghallgatása a boszorkányüldözés újabb epizódja. Ara-Kovács Attila, DK-s európai politikus viszont úgy látja, hogy a magyar miniszter hazudozásai visszahullanak az ország fejére.

Az Európai Unió Tanácsában a mai meghallgatás témája a bíróságok függetlensége, a média- és a véleménynyilvánítás szabadsága, valamint a tudományos szabadság. A tanács tagjai azt vizsgálják, hogy Magyarországon megsértik-e az uniós értékeket. A magyar kormány az eddig felmerült kérdésekre válaszul egy 160 oldalas jelentést készített, aelyihez a magyar civil szervezetek kiegészítésül egy háttéranyagot csatoltak. Ebben cáfolják a Fidesz félrevezető, csúsztatásokkal teli, olykor hazugságokat tartalmazó kormányzati magyarázkodást. A meghallgatás zárt ajtók mögött folytatódik, az eseményről csak este tartanak sajtótájékoztatót.

A hazai civil szervezetek szerint Varga Judit hiába mond bármit a tanács előtt, Magyarországon továbbra is veszélyben van a bíróságok függetlensége. A személyi változások ellenére, az Országos Bírói Tanács nem tudja ellensúlyozni az Országos Bírói Tanács túlhatalmát. A bírói tanács pedig úgy látja, hogy bár menesztették, de Handó Tündét, bizonyos személyeket jogellenesen neveztek ki. Egy felmérés szerint, a magyar bírák az európai átlagnál kevésbé érzik függetlennek az ítélkezést. Valószínűleg felvetődik a meghallgatáson, hogy a kormány ugyan azt állítja: valamennyi kényszernyugdíjazott bíró visszatérhetett eredeti pozíciójába, ez azonban a civilek szerint tényszerűen nem igaz. Az elmozdított magyar bírák közel 90 százaléka nem kapta vissza vezetői státuszát.

A zárt ajtók mögött Varga Judit bizonyára ismét elmondja, hogy Magyarországon nincs gond a médiaszabadsággal. A Fidesz politikusai ugyanis nem tartják problémának, hogy a kormányhoz közelálló Közép-Európai Sajtó és Médiaalapítvány 476 médiumot irányít – köztük az összes megyei lapot, az egyetlen országos kereskedelmi rádiót, az egyetlen ingyenes napilapot, és az egyik legnagyobb online portált. A civil szervezetek felmérése szerint, a hír- és közéleti tartalmak piacát bevételarányosan vizsgálva, a kormány-közeli cégek részesedése ebből 80 százalék. Vagyis szinte a teljes média a kormány befolyása alatt áll. Az egyik legtekintélyesebb nemzetközi szervezet, a Riporterek Határok Nélkül. Ennek sajtószabadság-indexe az öt évvel ezelőtti, 56. helyről mára a 87.-re csúszott vissza. A közmédiában ellenzéki politikusok nem szerepelhetnek, a kormány tagjai bármely független médiának nem, vagy csak elvétve nyilatkoznak, az újságírók parlamenti munkáját a Fidesz folyamatosan korlátozza.

Információink szerint, a meghallgatás harmadik témája a tudomány ügye, ahol az előzetesen leadott kormány-jelentés alapján, ugyancsak minden rendben van. A civil szervezetek szerint azonban Magyarországon csak beszélnek a minőségi oktatásról és a kutatásról. A gyakorlat nem ezt igazolja vissza. Bizonyítja ezt a felsőoktatás átalakítása, illetve a CEU Bécsbe üldözése. A Tudományos Akadémiát államosították, aminek eredményeként a versenyképes, kiváló oktatók jelentős része elhagyja az országot. 

A korábbi meghallgatásán Varga Judit több esetben is valótlan állítást fogalmazott meg az Európai Unió Tanácsában, mindennek azonban nem volt semmilyen következménye. Megfigyelők szerint, a mai meghallgatásnak is ez lehet az eredménye. Ennek ellenére, van jelentősége a Varga Judit megszólaltatásának – legalábbis ezt gondolja Ara-Kovács Attila, a DK európai képviselője. A politikus úgy véli, nagyon fontos, hogy a tanács tagjai első kézből kaphatnak olyan információkat, amelyek nem a magyar ellenzéktől származnak. Ám ezek mégis bebizonyítják majd, hogy az ellenzék álláspontját tények támasztják alá.

Varga Judit előző meghallgatásán azt találta mondani, hogy a jogállamiságnak nincsenek objektív kritériumai, ez ugyanis szerinte „nemzeti sajátosság”. Ezzel a kijelentéssel mindent elárult a Fideszrendszeréről. Ugyanis az Európai Uniónak egységes az értékszemlélete, alapeszménye, hitvallása arról, hogy mik a demokrácia biztosítékai. Egy ilyen meglepő kijelentés első kézből hallva, sokkal többet elárul Orbán kormányáról, mint az ellenzék kritikája. Ara-Kovács képviselő emlékeztet Várhelyi Olivér bővítési biztos meghallgatására is, aki meglehetősen kritikusan kényszerült fogalmazni. Mint mondta: ma Magyarországot nem is vennék fel az unióba. És ezt egy fideszes delegált állította.

Ara-Kovács Attila elismerte, hogy Varga Judit meghallgatásának, illetve a miniszter valótlan állításainak közvetlen hatása ugyan nincs – ez csak a magyarországi szavazóktól várható. Ennek ellenére, a 7-es cikkely szerinti eljárás sokkal inkább csökkentheti a magyar kormány mozgásterét, mint az eddigiekben. Ara-Kovács szerint a néppárti képviselők türelme is elfogyott. Ma már ők is azt mondják: eddig, és ne tovább!