Arab segítséggel fékezték meg az Izraelre orosz fegyverekkel is támadó Iránt

Nagy Mariann 2024. április 17. 14:20 2024. ápr. 17. 14:20

Izrael és az amerikai légierő több arab ország tevékeny támogatásával tudta elhárítani Irán pusztító légitámadását és megakadályozni regionális háború kitörését. Ugyanakkor Irán, a legkorszerűbb orosz fegyverek megszerzésével, egyre veszélyesebbé válik – derül ki bizalmas washingtoni értesülésekből.

Az iráni Forradalmi Gárda egy katonai vezetője társaival nemrég izraeli támadás áldozata lett Damaszkuszban és ennek megtorlásaként indított az iszlám ország múlt szombaton példátlan méretű légitámadást Izrael ellen. Több, mint 170 drónt, 120 ballisztikus rakétát és vagy 30 cirkáló rakétát lőttek ki az ország területére. Csak egyetlen, célba találó nagy hatású fegyver sok életet oltott volna ki és feltehetően a nyílt háború kitörését jelentette volna a térségben, mondják szakértők. 

Egyébként az igen korszerű izraeli légvédelem sem tudott volna ilyen méretű, egyidejű támadást elhárítani. A széles körű védelem azonban szinte valamennyi támadó eszközt megsemmisített, csak jelentéktelen kár keletkezett egy katonai repülőtéren. Ennek magyarázata, hogy a Washingtonnal együttműködő arab országok, így Szaúd-Arábia, Jordánia, Bahrain és az Arab-öböl más államai már előzetesen átadták hírszerzési értesüléseiket az iráni tervről, részt vettek annak elhárításában, megnyitva légterüket, átadva radar-rendszereik adatait és egyes esetekben erőik közvetlenül is részt vettek a támadás visszaverésében, értesült meg nem nevezett mértékadó forrásokból a Wall Street Journal. Joe Biden amerikai elnök minderről csak annyi mondott, hogy „partnereinkkel visszavertük a támadást...”

Mint kitűnt, az amerikai kormányzatok már évtizedek óta törekednek arra, hogy részvételükkel egy, a NATO-hoz hasonló, de nyíltan nem színre lépő védelmi szövetség kapcsolja össze Izraelt arab szomszédaival. Ennek az együttműködésnek igen sikeres főpróbája volt az iráni támadás közös visszaverése. Szaúd-Arábia Iránt ellenségének tekinti, Rijad és társai fontosnak tartják, hogy – Izraelhez hasonlóan – amerikai támogatásra számíthassanak Teheránnal szemben.

A történtekkel kapcsolatban szivárogtak ki ugyancsak bizalmas értesülések arról, hogy az eddig ismertnél jóval szélesebb körű a hadiipari együttműködés Oroszország és Irán között. A Washington Post szerint a teheráni kormányzat számítógépes rendszereibe behatolt hekkerek jelezték, hogy az oroszok az Ukrajna elleni háború megkezdésekor még alig rendelkeztek drónokkal, de 2022 végén már hozzájutottak irániakhoz. 2023 tavaszára már a tatárföldi Alabugában is készülnek a hosszú hatótávolságú Shahed drónok, amelyekkel főként az ukrán infrastruktúrát rombolják. Az alabugai üzem, amely ellen már indítottak rakétatámadást az ukránok, tömegével gyártja ezt a korszerű fegyvert, 2025-re már 6 000 kerül ki onnan. Viszonzásul Irán hozzájuthat a legfejlettebb orosz harci eszközökhöz, köztük a Su-35s vadászbombázókhoz. Ez óriási változást hozhat a muszlim állam légierejében, amely mindmáig a 70-es évekből származó, felújított szovjet és amerikai gépekből áll. Irán hozzájuthat az S-400-as orosz légvédelmi rendszerhez is, amely észlelni tudja a hagyományos radarok által észlelhetetlen „lopakodó” technológiával épített repülőket is.

Volodimir Zelenszkij ukrán elnök a fejlemények tükrében kijelentette, „Most az egész világ láthatta, milyen egységesen tudtak fellépi Izrael és szövetségesei, szomszédai a terror ellen. A terrornak mindenütt veszítenie kell – de nem úgy, hogy egy helyen kisebb, máshol viszont nagyobb mértékben...”. Zelenszkij egyértelműen arra célzott, hogy az amerikai törvényhozásban hosszú hetek óta vár jóváhagyásra a törvény az Ukrajnának szóló további fegyverszállításokról, enélkül az ország védelme egyre nehezebb helyzetbe kerül. A törvényhozás republikánus elnöke most arra készül, hogy az egységes külföldi segélycsomag helyett az Ukrajnának szóló szállításokról külön szavazzanak, ezzel sikerülhet leküzdeni az ukrajnai segélyt ellenzők ellenállását.