Arat a vírus, kényszerpályán az oktatási intézmények

M.I. 2020. november 2. 20:15 2020. nov. 2. 20:15

A koronavírusjárvány miatt, országszerte több óvodában és bölcsődében rendeltek el rendkívüli szünetet, több iskolában pedig meghosszabbították az őszi pihenőnapokat. Van, ahol digitális oktatásra tértek át. Ez utóbbi szorgalmazásáért petíciót is indítottak, amit már majdnem 18 ezren írták alá.

A Csongrád-Csanád megyei földeáki bölcsődében határozatlan időre rendkívüli szünetet rendeltek el azután, hogy két dolgozónál jelentkeztek a légúti megbetegedés tünetei, őket letesztelik koronavírusra. 

A makói Zrínyi utcai óvodában rendkívüli szünet lesz november nyolcadikáig, mert az összes dolgozó elkapta a koronavírus fertőzést.

Az esztergomi Babits Mihály Általános Iskolában október 19-én mutatták ki egy tanárnál a fertőzést, emiatt már az őszi szünet előtt is kétnapos rendkívüli szünetet rendeltek el. Fazekas Bernadett intézményvezető bejelentette, hogy a szünetet követően, digitális tanrendben folytatódik az oktatás. Az alsós diákok felügyeletét megszervezik, de hétfőn ezzel még nem számolhattak a szülők. A későbbiekben is – korlátozott számban – csak az egészséges tanulóknak szerveznek majd felügyeletet.

A Siófoki Szakképzési Centrum kancellárja, Szamosi Lóránt tájékoztatása szerint, balatonboglári tagintézményükben, a Mathiász János Technikum és Gimnáziumban otthon maradnak a diákok és a pedagógusok november hatodikáig. Ott az oktatók és a gyerekek között is volt igazolt koronavírusos. A kancellár elővigyázatosságból online oktatást rendelt el az intézményben. A tervek szerint,november 9-től folytatják a tantermi oktatást.

Tantermen kívüli digitális munkarendre tér át keddtől a Nyíregyházi Egyetem Eötvös József Gyakorló Általános Iskola és Gimnázium. Komáromi István igazgató elmondta: a várhatóan november 13-áig tartó intézkedés az iskola valamennyi évfolyamát érinti. A tizenkét évfolyamon tizennyolc diák fertőződött meg a vírussal, a 105 pedagógus közül tizenhárom kollégának a koronavírustesztje lett pozitív.

Bár vasárnap estig úgy tűnt, hogy a III. kerületi Kőrösi Csoma Sándor Két Tanítási Nyelvű Baptista Gimnázium az igazgató döntése alapján, engedély nélkül tér át a tantermen kívüli, digitális munkarendre, miután a tanárok tizedéről az őszi szünet alatt kiderült, hogy koronavírus-fertőzöttek. Az iskola az Emmi hozzájárulást végül is hétfőn megkapta.

Már majdnem 18 ezren írták alá azt a petíciót, amelyben azt kérik a kormánytól, hogy függesszék fel a személyes oktatást a közép- és felsőoktatásban, illetve az általános iskolák felső tagozatában. Az alsósoknak pedig biztosítsanak megfelelő biztonságú oktatást.

Bár az egyetemek maguk dönthetnek, átállnak-e digitális oktatásra, a diákok aggódnak, és egyre többen online oktatást szeretnének. Az ügyben a Hallgatói Önkormányzatok Országos Konferenciája országos felmérést indított.