Aktivisták kérik a lengyel lakosokat, hogy ne vallják magukat római katolikusnak

HírKlikk 2021. április 19. 20:52 2021. ápr. 19. 20:52

Lengyel aktivisták azt kérik a lakosságtól, hogy a közelgő népszámlálás során, csak az vallja magát római katolikusnak, aki tényleg az, mert a kormány visszaél a látszólagos többséggel.

A 444 a Guardian cikke alapján számol be arról, hogy az előző, egy évtizeddel ezelőtti népszámlálás során a válaszadók 96 százaléka állította, hogy római katolikus. Ezt a jobboldali Jog és Igazságosság (PiS) párt arra használta fel, hogy igazolja az általa támogatott, vitatott keményvonalas változásokat, mint például amilyen az abortusztörvény is volt.

Az aktivisták úgy látják, hogy az előző népszámlálás hamis képet fest, mert az emberek csak automatikusan jelölték be a négyzetet, ami alapján római katolikusnak vallották magukat. Ezen felül az aktivisták úgy gondolják, hogy sok fiatal nem is maga töltötte ki a kérdőívet, hanem a szüleik tették ezt meg helyettük.

„A tíz évvel ezelőtti népszámlálás nagyon monolitikus és homogén Lengyelországot fest le. Holott Lengyelországban nagyon sok ember nem jár templomba, még az egyház saját adatai szerint is csak a lakosság 28 százaléka” – részletezte Oskar Żyndol, a kampány vezetője.

A közösségi médián „Számítani Szeretnénk” névvel indítottak kampányt az aktivisták, hogy arra ösztönözzék a lengyel lakosságot, alternatívát adva, hogy például vallják magukat simán csak kereszténynek, ateistának vagy deistának.

Forrás: 444.hu