Átadták az idei Radnóti díjakat

HírKlikk 2023. március 21. 17:07 2023. márc. 21. 17:07

A Hírklikk munkatársa, Millei Ilona is a Radnóti Miklós antirasszista díj kitüntetettjei között van az idén. A mai budapesti ünnepségen összesen tizenhatan vehették át az elismerést.

Az idén már 23. alkalommal adták át a Radnóti Miklós antirasszista díjat. Olyan, a társadalmi élet különböző területein tevékenykedő személyiségeknek ítélik oda, akik munkásságukkal, véleményformáló kiállásukkal, személyes példamutatásukkal fellépnek a rasszizmus, az antiszemitizmus, és a kirekesztés bármely formája ellen. A Magyar Ellenállók és Antifasiszták Szövetsége (MEASZ) ezzel is arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy változatlanul vannak olyan folyamatok a világban és hazánkban, amelyeknek káros következménye az egyes embercsoportok kitaszítása lehet. Az alkalmat most is a március 21-i antirasszista világnap szolgáltatta.  

Egyebek között erről is beszélt Hanti Vilmos, a MEASZ elnöke, aki ezúttal is átadta a kitüntetéseket. Millei Ilona – a Hírklikk, és korábban a Népszava elsősorban az oktatással foglalkozó újságírója – mellett az idén külön is elismerték a Kirúgott Tanárok Közösségét. Megkapta a díjat – többek között – Arató András, a Klubrádió igazgatótanácsának elnöke, Farkas József György újságíró, az egykori Népszabadság, korábban a TV Híradó külpolitikusa és Pomogáts Béla irodalomtörténész. Mától Radnóti díjas Mácsai Pál, az Örkény Színház igazgatója, Nagy Bandó András humorista, Gábor György filozófus, Frölich Róbert, a Dohány utcai zsinagóga főrabbija, Örsi Gergely, a II. kerület szocialista polgármestere és Surányi György közgazdász, a jegybank korábbi elnöke is. A kitüntetettek méltatását Gálvölgyi János, az ugyancsak Radnóti díjas színművész olvasta fel.