Arányosabbá tenné a választókerületeket, törvénymódosító javaslatot nyújtott be az MSZP képviselője

HírKlikk 2024. október 10. 13:30 2024. okt. 10. 13:30

Törvénymódosító javaslatot nyújtott be az arányos választókerületi rendszer kialakítása érdekében Vajda Zoltán, az MSZP országgyűlési képviselője.

Vajda Zoltán szerint az országgyűlési választókerületi rendszer mielőbbi felülvizsgálatra szorul, ugyanis az elmúlt évek tapasztalatai, valamint az Eötvös Loránd Tudományegyetem és a Szegedi Tudományegyetem szakértői által kidolgozott javaslatok világosan mutatják, hogy a jelenlegi rendszer nem felel meg a demokratikus képviselet alapelveinek, és nem biztosítja a választópolgárok egyenlő súlyát a politikai döntéshozatalban.

Az MSZP politikusa szerint jelenleg elsősorban Pest vármegye választókerületei között figyelhetők meg jelentős aránytalanságok, amelyek a társadalmi igazságosságot és a politikai reprezentativitást veszélyeztetik. Úgy véli, a választókerületek közötti népességszám szerinti aránytalanság komoly közjogi kérdéseket vet fel.

A javasolt változtatások Pest vármegye kerületszámának növelésére, továbbá Somogy, Tolna, valamint Budapest választókerületeinek csökkentésére vonatkoznak, amelyek a kiegyenlítettebb képviseletet szolgálják a demográfiai trendek figyelembevétele mellett.

Vajda Zoltán szerint a választókerületek átszervezése nem csupán technikai kérdés, hiszen a törvénymódosító javaslat célja a választókerületek közötti aránytalanság minimalizálása, valamint annak a biztosítása, hogy minden választópolgár hangja egyenlően számítson.



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom