Átrium, Rózsavölgyi, Stúdió K Színház...és a sor folytatódni fog

HírKlikk 2018. november 18. 08:56 2018. nov. 18. 08:56

Sorra reagálnak a kulturális intézmények, színházak a Fideszes kétharmad által az Országgyűlésben a héten megszavazott adótörvénynek arra a kitételére, amelynek következtében 2019. január 1-jétől megszűnik az előadóművészeti szervezeteknek utalható tao (társasági adó), amely révén a magánszféra eddig rendkívül komoly támogatáshoz juttatta a magyar kultúrát. Vannak konkrét lépések is: a Rózsavölgyi Szalon bejelentette, hogy kénytelen árat emelni, az Átrium a jövő hétre dönti el, mit lép, a Stúdió K Színház pedig támogatói felhívást tett közzé.

Előre borítékolható volt, hogy ellehetetlenülnek azok az előadó szervezetek, amelyek fennmaradásában jelentős szerepet játszott a kulturális tao. Van olyan színház, az Átrium, amely forintosította a kieső összeget, mint közleményében olvasható: „az idén megszerzett körülbelül 220 millió forintos tao-jogosultságunk visszamenőleg elveszett, ennek pótlásáról egyelőre nincs információnk. Természetesen hiszünk a kormányzati nyilatkozatoknak, amelyek szerint nem kell aggódni, mert ezt az összeget az állam a rendelkezésünkre bocsátja, ám jelenleg ennek technikájáról, formájáról, konkrétumairól semmilyen tájékoztatást nem kaptunk, egyeztetés erről nem zajlott. Ha ezt nem vagy nem egészében kapja meg a színház, akkor finanszírozhatatlanná válik, előadások tűnhetnek el a repertoárról, vagy akár be is kell zárnunk”.  A színház későbbre ígér konkrét lépéseket.

A Rózsavölgyi Szalon – amelynek bevételének közel a feléhez a tao biztosította a pénzt –  ugyanakkor már lépett is „a színházakat is érintő finanszírozási bizonytalanságra” reagálva: a honlapján közzétett közleményében a többi közt azt tudatta, hogy „a jelenlegi jegyárakkal és pályázatokon elnyert forrásokból nem tudjuk zökkenőmentesen működtetni a Szalont”. Nem tudnak bizonytalanságra tervezni, ezért  2019. január 1-jétől körülbelül 20 %-kal megemelik a jegyek árát, emellett lemondják a februárra tervezett bemutatójukat (Amivel meg kell küzdenünk).

A legkorábban a Studió K Színház lépett, mint az Index észrevette, a Facebook oldalán tette közzé, hogy „Keresünk 998 ismerőst, jóbarátot, szurkolót és ismeretlent, aki képes és hajlandó fejenként 10.000 forintnyi adománnyal kihúzni minket a pillanatnyi kalamajkából...a jogszabály-változás 10 millió forintnyi lyukat ütött a Stúdió K idei évadának a költségvetésében... Az adományozók neveit pedig (mintegy) aranyba foglaljuk és bekeretezzük az előcsarnokban - mindenkiét, aki hozzájárul”.

Szerző: vazsu