Átverték a brüsszeli mozit az Elk*rtuk című film propagandistái

HírKlikk 2021. november 28. 13:30 2021. nov. 28. 13:30

November 9-én mutatták be egy brüsszeli mozi egyetlen vetítésén a hírhedt Elk*rtuk című filmet. Az eseményt idehaza zajos sikerként kommunikálta a Fidesz, miközben csak a párt emberei és néhány munkatárs volt jelen a nézőtéren. Ujhelyi István, az MSZP EP képviselője most arról írt a Facebookon, hogy a filmvetítés után a brüsszeli mozi üzemeltetői azt közölték: átverték őket, ilyen filmhez nem adták volna bérbe a termüket.

„Van abban valami egészen sajátos, hogy a „hazugság ára” alcímet viselő fideszes propaganda-film brüsszeli bemutatója a mozi vezetőivel való levelezésem alapján egy testes, fideszes hazugságon alapult” – írta Ujhelyi István a Facebookon közzétett bejegyzésében, majd leírja, hogy mi váltotta ki a mozi üzemeltetőinek tiltakozását.

Az idén november 9-én tartották a kormánypárt által támogatott propaganda-thriller „nemzetközi bemutatóját” Brüsszelben, az egyik helyi moziban. A közmédia teljes puccparádéban ki volt rendelve az eseményre, a KESMA-birodalom összes platformja „óriási sikerről”, „átütő sikerről” és a film iránt érdeklődő tömegekről számolt be. Számháborúba nem igazán érdemes belemenni, mert nem ez a lényeg a történetben, de tény, hogy Márki-Zay Péter ugyanezen az estén tartott közösségi fórumot az egyik brüsszeli hotel bárjában és ott több mint kétszáz ember zsúfolódott össze, míg az „Elk*rtuk” bemutatóján jóindulattal is csak néhányan lézengtek a Fidesz EP-delegációjának tagjai és munkatársai mellett. Ez utóbbit egyébként az a kevés fényképfelvétel is bizonyítja, amelyet épp a Fidesz politikusai tettek közzé saját oldalaikon: ezeken jól látszanak a foghíjas széksorok, szemben a kormánysajtó dübörgő „teltházról” szóló, ezek alapján egyértelműen hazug beszámolóival.

A propaganda-film „nemzetközi bemutatójának” azonban nem ez az egyetlen fonáksága. A fideszes sajtó Deutsch Tamás nyilatkozatára hivatkozva arról számolt be, hogy egyesek megpróbálták „megfúrni”, illetve „szabotálni” a film vetítését. Ehhez képest valami egészen más az igazság. Ujhelyi utánajárt az esetnek: érdekelte, hogy mi is történt valójában, illetve, hogy a nagy sikerre való tekintettel a brüsszeli mozi műsoron tartja-e még a kormánypárti propaganda-thrillert.

Az üzemeltető cég írásban arról tájékoztatta, hogy a filmet csak egyetlen alkalommal, aznap este vetítették, de már ezt is megbánták. Kiderült, hogy a mozinak fogalma sem volt előzetesen arról, milyen filmre bérelték ki a termet aznap estére, még annak pontos címéről is csak a vetítés előtti napokban értesültek, amikor valaki telefonon erről érdeklődött náluk. Mint elmondták: nem hivatalos, hanem egy g-mail-es e-mail címről egyeztettek velük az esemény részleteiről, vagyis csak a bemutató előtt jöttek rá – némi kutatás után –, hogy valójában egy konzervatív pártalapítvány bérelte ki a termet tőlük. „Mondtuk nekik, hogy nem akarunk semmilyen politikai párttal ilyen módon kapcsolatba kerülni. Meg is kértük őket, hogy legalább fotókat ne készítsenek az eseményről a teremben és a mozi előtt sem, de ezt a kérésünket megtagadták. Sok eseményünk, bemutatónk van a világ minden tájáról, sokan bérlik ki a termet hasonló célból. Általában minden rendben zajlik. De most, sajnos átvertek minket” – válaszolta levélben az MSZP-s képviselő megkeresésére a mozi egyik vezetője, hangsúlyozva, hogy cégük egyik fontos alapértéke a szélsőséges politikától való távolságtartás, a sokféleséget hirdető, toleráns kirekesztés-ellenesség. „Sajnáljuk, ami történt, legközelebb óvatosabbak leszünk” – olvasható a levélben.

Mindez tökéletesen megmutatja a Fidesz propaganda-gépezetének hazug működését – írja Ujhelyi. – Nem számít, hogy a kamu sikerjelentésekkel szemben alig voltak a filmbemutatón. Ez nem érdekes. Nem számít, hogy a „nemzetközi bemutató” valójában annyit jelentett, hogy egy szűk körnek egyszer levetítették a filmet, amelyet azóta már nem is játszanak többet. Ez sem érdekes. Az ugyanis bőven mindent elmond, hogy a „hazugság ára” alcímet viselő filmet is hazugság árán tudták csak bemutatni. És a végén még arról is hazudtak.

„Ennyi” - foglalta össze a véleményét Deutsch Tamás stílusában Ujhelyi István.

Forrás: Facebook