Ausztriában a legkisebb fizetés is négyszerese a magyar minimálbérnek

HírKlikk 2024. május 27. 08:55 2024. máj. 27. 08:55

Idén év elején 14 százalékkal emelkedtek a bérek Magyarországon, azonban a magyar bérek még így is a régiós keresetek alsó harmadában vannak – derült ki a Mazars adótanácsadó nemrégiben megjelent kelet-közép-európai adókalauzából. A cég minden évben elkészíti kiadványát, amely az országok béreit és adórendszereit hasonlítja össze, ezzel is segítve az ügyfelei esetleges befektetési terveit.

A Mazars által összegyűjtött adatokból kiderül, hogy a szűkebben vett régióban a magyar minimálbér a negyedik legalacsonyabb volt tavaly, annak ellenére, hogy már a megemelt decemberi 266 800 forintos bruttó minimálbért vették figyelembe – írja a Népszava.

A bruttó 266,8 ezer forintos legkisebb fizetés – 388 forintos euróárfolyamon kalkulálva – nettó 456 eurós magyar minimálbért eredményezett, ami a V4-országokkal összevetve a legkisebb összeg. Tavaly Szlovákiában 526, Csehországban 666, Lengyelországban pedig 743 euró volt a legkisebb fizetés (Romániában és Szerbiában 404.).

A különbség minden bizonnyal tovább nő, hisz' ezekben az országokban idén is emelhetik a fizetéseket, ám idehaza, mivel már megtörtént, nem. 

A magyar kormány célkitűzése volt korábban Ausztria utolérése. Az osztrák jövedelmek azonban még mindig jóval az uniós átlag felett vannak, így inkább csak érdekességként lehet megemlíteni, hogy a nyugati-szomszédunkban ugyan nincs egységes országos minimálbér, de a statisztikák szerint a legkisebb fizetés tavaly nettó 1843 euró volt, ami négyszerese magyarnak

Forrás: Népszava


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom