Az ácsiak nem kérnek a katódgyárból

HírKlikk 2023. július 10. 11:35 2023. júl. 10. 11:35

Az elmúlt hetekben megmozgatta a helyieket a hír, miszerint a kormány 520 milliárdos beruházást tervez Ácsra: egy akkumulátorgyáraknak beszállító katódgyárat akar építeni.

A helyiekkel előzetesen nem egyeztettek erről. Elfogadhatatlan, hogy egy ilyen jelentős és a lakosok mindennapi életére hatással lévő beruházással kapcsolatban figyelmen kívül hagyják az ott élők véleményét! Főleg, hogy nemcsak Ács, hanem Bana, Bábolna és Nagyigmánd egyaránt érintett – írja az aHang a közleményében.

A gyár fenyegető a településekre nézve: súlyosan környezet- és egészségkárosító lehet, ha nem tartják be megfelelően a szabályokat. Ezek alapján érthető a helyiek félelme, és ezt a belengetett 900 új munkahely sem tudja ellensúlyozni. Az önkormányzatnak hallgatnia kellene a helyiek véleményére!

Az aHangon ezért petíciót lehet aláírni az akkumulátorgyáraknak beszállító ácsi katódgyár megépülése ellen. 

A petíciót Lakatos Béla, Ács volt polgármestere indította, aki az interneten és papíron is gyűjti az aláírásokat a petíciójához. Az ő szavait továbbítjuk: 

„Mi is áldozatai leszünk annak az őrületnek, amely hazánkat akkumulátor nagyhatalommá teszi a világban. Persze mi is láttuk, hogy több település küzd ezzel a problémával, de azt gondoltuk, ez az ő problémájuk, és tőlünk amúgy is messze vannak. Pedig tőlünk 8 kilométerre van az SK Battery koreai akkumulátorgyár is, amellyel sok negatív tapasztalatunk volt. Elnézést kérünk a nemtőrödömségünkért minden érintettől!

Magyarországon élő emberek problémája lett ez az őrület, amivel a kormány ránk akarja erőltetni az akkumulátorgyárakat és az azokat kiszolgáló üzemeket, amelyek veszélyes anyagok tömkelegét dolgozza fel, köztük nikkelt, kobaltot, lítiumot… S mindezt úgy teszi, hogy nem tájékoztatja az itt élő embereket a potenciális veszélyekről, és a tiltakozásukat semmibe veszi. 

Sokan mondják, minek az aláírásgyűjtés, úgyis megcsinálják! Lehet, de ha magunkért, az egészségünkért, gyermekeink jövőjéért még a minimumot sem tesszük meg, akkor hogyan nézünk a szemébe a jövő nemzedékének, ha a potenciális veszélyforrásból katasztrófa lesz? Az ácsi katódgyár elleni tiltakozás legyen jelképe annak, hogy elég volt a fejünk felett hozott döntésekből, az ország kiárusításából!

Kérek mindenkit, tegyünk a magyarországi akkumulátorgyártás tömeges megjelenése ellen, tegyünk az emberek véleményét semmibe vevő kormányzati lobbi ellen, mert ez a hazánk és nem szabad pénzért eladni a gyermekeink jövőjét. Írjuk alá minél többen ezt a tiltakozást, mert egységben van az erő!"



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom