Az akadémia új elnöke szerint is törvényt sértett Palkovics

Kardos Ernő 2020. szeptember 7. 19:30 2020. szept. 7. 19:30

Megdöbbentőnek tartja Freund Tamás, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke, hogy Palkovics László önkényesen beavatkozott a tudomány finanszírozási rendszerébe. A tudós azt követeli, hogy a miniszter mielőbb állítsa helyre a törvényességet. Mint arról mi is beszámoltunk: az innovációs miniszter törvénysértően felülbírálta a kutatói pályázatok rangsorát, és a szakértői testületek által utolsónak rangsorolt pályázatot is támogatásban részesítette. Az ügyben korábban nyilatkozott portálunknak Pálinkás József, a MTA előző elnöke is, aki egyenesen alkotmánysértőnek nevezte, hogy Palkovics belenyúlt az OTKA pályázati rendszerébe. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium elismerte a változtatás tényét. A 24. hu értesülése szerint, e beavatkozásnak köszönhetően jutott kutatási pénzhez Závodszky Péter nyugalmazott egyetemi tanár, akit a pályázata alapján, a szakmai zsűri utolsó helyre rangsorolt. Ugyancsak a változtatás révén jutott 48 milliós támogatáshoz Kellermayer Miklós, a SOTE intézetvezetője is.

A hétvégén került nyilvánosságra az a levél, amelyet a hivatalban lévő akadémiai elnök, Freund Tamás írt Palkovics Lászlónak. Mint írja, megdöbbenve értesült arról, hogy a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatal egyes alapkutatások esetében, a szakértői testület által felállított rangsort megváltoztatta, és a a miniszter a testület által utolsónak rangsorolt pályázatra is támogatást adott.

Az eljárást a portálunknak korábban nyilatkozó Pálinkás József, az MTA korábbi elnöke egyenesen alkotmánysértőnek nevezte. Pálinkás szerint, ilyen mértékű beavatkozást a rendszerváltás óta egyetlen kormány sem engedett meg magának. Mindez ugyanis aláássa a közbizalmat. Az Innovációs és Technológiai Minisztérium elismerte a változtatás tényét. Az ügyet kommentálva, az MTA doktora azt nyilatkozta, hogy az innovációs minisztérium egy eddig megrendíthetetlen határt lépett át. Ezért Acsády László akadémikus, az orvosi kollégium elnöke levélben jelezte, hogy lemond kollégiumvezetői tisztségéről.

A tisztánlátáshoz tudni kell, hogy Freund Tamás akadémiai elnökjelöltsége megosztotta a tudós társadalmat. Ugyanis a neurobiológus meglehetősen jó kapcsolatokat ápol a kormány legfelsőbb köreivel, így Orbán Viktor miniszterelnökkel is.  Bár Freund 2018-ban kilépett a konzervatív értékek iránt elkötelezett tudósokat tömörítő, kormányközeli Professzorok Batthyányi Köréből, de később levélben jelezte, hogy megszabadulna a kormányt kritizáló tudósoktól.

Ebben a levélben Freund Tamás azt írta a társadalomtudósokról: „különben itt maradnak a nyakunkon, külföldön a kutyának sem kellenek, ha intézetük megszűnik, egyetemi állásaikon is túl fognak élni, és onnan tovább mételyezik a közéletet és a fiatalságot”. A tudós később bocsánatot kért, de kormány iránti elkötelezettsége továbbra is vitathatatlan.

Ezért is váltott ki megdöbbenést az MTA új elnökének Palkovics Lászlóhoz írott levele, amely élesen bírálta a minisztert. A Klubrádió által megszerzett levélben Freund is emlékeztet arra, hogy az érvényes jogszabályok keretei miatt sem lett volna lehetséges a pénzügyi támogatások „átrendezésére”, hisz az OTKA kollégiumok döntéseit a törvények szerint, nem változtathatja meg semmilyen kormányzati szerv. De az akadémia elnöke arra is felhívja Palkovics miniszter figyelmét, hogy „elviekben sem értek egyet, hogy szakmai konszenzust képviselő kollégiumok rangsora felülvizsgálható legyen.” Freund is példátlannak ítélte, hogy beavatkozásával a miniszter, vagy az innovációs hivatal elnöke a szakmai kollégium döntésével szemben ítélt meg pályázati támogatást.

Ezért az MTA elnöke levélben kérte, hogy a közbizalom helyreállítása érdekében, Palkovics László vonja vissza a korábbi, törvényt sértő rendelkezését.  Freund szerint ugyanis nem az a kérdés, hogy hány ügyben történt beavatkozás, hanem a legfontosabb érték, a bizalom és a hitelesség sérült meg súlyosan.

Az MTA elnöke ezek után Palkovicsot egy ebédre hívta, de információink szerint az urak nem foglaltak asztalt az akadémia ebédlőjében.