Az állam ellenőrizni akarja a megtermékenyített petesejt útját

Lendvai Ildikó 2020. január 11. 07:00 2020. jan. 11. 07:00

Most mondja meg valaki, miért kell a jó dolgokhoz is valami sanda, ókonzervatív indoklást adni, kétfelé kacsintgatni?

Orbán a sajtótájékoztatón kérdést kapott a meddőségi klinikákról is. Ami engem illet, ezerrel támogatom a meddőségi kezelések ingyenességét. Örülök, hogy ha nem is januártól, ahogy ígérték, de legalább nem is júniustól – ahogy rendeletbe foglalták –, hanem harmadik időpontként, februártól ingyen lehet az ilyen célt szolgáló gyógyszerekhez, eljárásokhoz jutni. Éljen!

Gondoltam, a miniszterelnök majd ezzel indokolja az intézetek megvásárlását. Elmondja ezt is, nagyon helyesen, de nem ezzel kezdi. Az első helyen azt az indokot hangsúlyozza, hogy az állam ellenőrizni akarja a megtermékenyített petesejt útját. (Miért? Az övék?) Nyilván döntőbírói szerepet vindikálnak maguknak abban a vitában, hogy az máris, az első perctől emberi élet-e. Ezzel szokták indokolni a teljes abortusztilalmat, erre hivatkozva átkozza el némely egyházi személyiség a mesterséges megtermékenyítést. Ziher, ami ziher: Orbán az ő támogatásukra is igényt tart.

Emlékezhetünk a győri püspök korábbi dörgedelmére a lombikbébi program kapcsán. Milyen kár, hogy egyházmegyéje területén Borkai ügyében már nem érezte a megszólalás szükségét. De most, remélem, ő is megnyugodott.