Az állam fizeti fél évig a Dunaferr dolgozóinak a bérét

HírKlikk 2023. február 1. 18:25 2023. feb. 1. 18:25

Több mint 16 milliárdba fog kerülni, azután Orbán egy „megbízhatóbb” tulajdonost szeretne látni az élén.

December elején a Dunaferrnél már a munkások bérét sem tudták teljesen kifizetni, nem sokkal később a bíróság kezdeményezte a ISD DUNAFERR Dunai Vasmű Zrt. felszámolását. A Dunaferr problémáit alapvetően az okozza, hogy a többségi orosz és a kisebbségi ukrán tulajdonos évek óta vitában áll egymással. Ennek egyik látványos eleme volt, amikor a rendőrségnek kellett közbelépni, mert fura biztonsági emberek próbálták megszállni a vasművet – írja a 444.

Hétfő este aztán megjelent egy kormányrendelet, ami bővítette a Dunaferre szabott felszámolási eljárást, ami lehetővé teszi, hogy ideiglenes vagyonfelügyelő, illetve a felszámoló az érintett az adós gazdasági tevékenységét – a bíróság eltérő határozata hiányában – a felszámolás kezdő időpontját követő legfeljebb 120. napig folytathatja. Az ideiglenes vagyonfelügyelő, illetve a felszámoló a felszámolás kezdő időpontját követő 90. napig kezdeményezheti az adós gazdasági tevékenysége folytatásának bírósági jóváhagyását. A bíróság az ideiglenes vagyonfelügyelő, illetve a felszámoló ismételt kérelmére az adós gazdasági tevékenysége folytatásának jóváhagyását alkalmanként 90 nappal meghosszabbíthatja.

Szerdán Orbán Viktor pedig maga mellé állította Dunaújváros fideszes képviselőjét, Mészáros Lajost, és bejelentette, hogy a következő hat hónapban az állam kifizeti a Dunaferr dolgozóinak bérét, ami több mint 16 milliárd forintot jelent.

Azt akarják, hogy hat hónap múlva „megbízható, stabil működést biztosító tulajdonosa lehessen ennek a magyar ipar számára nélkülözhetetlenül fontos dunaújvárosi vasműnek”. Orbán szerint a vasművet a korábbi tulajdonosok, a vállalatvezetők és persze a brüsszeli szankciók tették tönkre.

Forrás: 444