Az Állami Számvevőszék elégedett a tanárok fizetésével

Föld S. Péter 2022. április 13. 14:50 2022. ápr. 13. 14:50

A választási kampányban gyakran elhangzott az a vád a Fidesz részéről, hogy a pedagógusok tiltakozása a baloldal kampányának a része. Vagyis – e logika szerint legalábbis –, a tanároknak igazából nem volna semmi bajuk, elégedettek a fizetésükkel és a munkakörülményeikkel, csak a baloldali ellenzék addig hergelte őket, míg végül beadták a derekukat és tiltakozni, majd sztrájkolni kezdtek.

Mindezt az Állami Számvevőszéknek a Népszava nyomán a Hírklikk által is ismertetett felmérése is alátámasztja. Az ÁSZ különös módon, épp a tanárok sztrájkja idején látta alkalmasnak a helyzetet arra, hogy felmérje a pedagógusok anyagi viszonyait, és meglepő megállapításokra jutott. Eszerint a tanárok 86 százaléka rendelkezik megtakarítással, és a megtakarítók mintegy háromnegyede nemcsak esetenként, de rendszeresen is képes félretenni pénzt.

Hogy mennyi a tanárok megtakarítása, arra nem tér ki a Domokos László vezette intézmény által készített kutatás. Azt viszont joggal feltételezhetjük, hogy az ÁSZ nem a levegőbe beszél, amikor a pedagógusok zsebében kutakodik. Vezetője, az erős fideszes kötődéssel rendelkező Domokos László ugyanis a legjobban kereső magyar hivatalvezető, néhány hónapja még a korábbi éllovast, Matolcsy György jegybankelnököt is sikerült letaszítania a dobogó legfelső fokáról.

Igaz, Domokos úrnak sem ment mindig ilyen jól: 2016-ban még be kellett érnie havi 2,2 millió forintos fizetéssel, de ellátmánya 2019-ben jelentősen javult. Ekkor a korábbi 9-szeres szorzó helyett 14-szeres szorzóval állapították meg a fizetését, ami havonta 1,4 millió forint többletet jelentett neki. Ekkor még mindig le volt maradva a fizetési listát vezető Matolcsy György havi ötmillió forintos fizetésétől, ám ez az áldatlan állapot szerencsére csak ez év márciusáig tartott – ekkor Domokos úr fizetését 5,2 millió forintra emelték, ettől kezdve már nem kell szégyenkeznie, ha a javadalmazása felől faggatják.

Domokos László egyébként nem először tesz tanúbizonyságot nagy fokú szociális érzékenységéről. 2020 áprilisában az ÁSZ honlapján osztotta meg gondolatait a nagyközönséggel, a többi között életvezetési alapismeretekkel is gazdagította őket. „Költsenek kevesebbet, mint amennyi a bevételük”, tanácsolta azoknak a honfitársainak, akik nem jöttek ki a fizetésükből, „a különbözetet pedig tegyék félre”. Mindehhez még azt is hozzátette, hogy minden családnak legyen pénzügyminisztere, aki rendszeresen átnézi a számlákat és „meghúzza a családi kiadásokat”.

Domokos László ezzel a javaslattal nem kevesebbet állított, mint hogy a magyar családok jövedelme elegendő a normális életvitelre. Ha mégis gondjaik vannak, annak az az oka, hogy nem tudják a pénzüket beosztani. Amikor pénz áll a házhoz, legyen az fizetés, nyugdíj, stb., rögvest elköltik mindenféle hiábavalóságokra. Befizetik a gázszámlát, a villanyszámlát, ennivalót vesznek, aztán csodálkoznak, ha a hó vége felé közeledve, nem marad egy fillérjük sem.

Domokos László ezek szerint már 2020-ban is azt gondolta, amit ma: hogy a magyar családok – köztük a pedagógusok – jobban tennék, ha kevesebbet költenének, mint amennyi a bevételük. Ebben az esetben még megtakarításaik is maradnának, amit félre lehetne tenni rosszabb időkre, amikor majd még annyi sem jut költésre, mint most.

Jó tudni, hogy ha még nem is mindenki, a pedagógustársadalom megfogadta Domokos László és az általa vezetett Állami Számvevőszék tanácsait. Olyannyira, hogy sokan közülük megtakarításokra is képesek. Pedig, nem 5,2 millió forint a havi fizetésük, hanem – egy pályakezdő tanár esetében – csak bruttó 219 ezer. 

Igaz, ehhez még hozzájön havi 15 ezer forintos pótlék!