Az államkasszának sok, a nyugdíjasoknak kevés az emelés

HírKlikk 2022. november 30. 13:52 2022. nov. 30. 13:52

Huszonháromezer forinttal nőhet az átlagnyugdíj és a 13. havi juttatás összege is nagyot emelkedhet.

Az már biztos, hogy januárban az utóbbi évek legnagyobb nyugdíjemelésére lehet számítani, amelynek pontos mértéke egyelőre nem ismert. Nagy Márton gazdaságfejlesztési miniszter korábban 13 százalékot prognosztizált, de a szakértők szerint ez is kevés lesz – írja a VG.

A törvény szerint a jövő évi infláció mértékével megegyezően kell emelni a nyugdíjak értékét. Mindössze egy gond van a szabállyal: egyelőre nem lehet tudni, hogy 2023-ban mekkora lesz az áremelkedés mértéke.

Farkas András nyugdíjszakértő, a Nyugdíjguru.hu alapítója szerint a tíz százalék feletti növelés biztos, a legvalószínűbb egy 13 százalék körüli, ezután ugyanis még a kormánynak lesz lehetősége emelni év közben. Ennél nagyobb, 16-17 százalék most meglepő lenne.

Egy százaléknyi nyugdíjemelés jövőre 45 milliárd, azaz a 13 százalék 585 milliárd forint többletkiadás az államnak. Ha ehhez hozzávesszük, hogy februárban már az emelt nyugdíjakkal érkezik a 13. havi juttatás, akkor ez összesen ezermilliárd forintnyi pluszt jelent a nyugdíjasoknak az év elején – mondta Farkas András.

 

Forrás: Világgazdaság