Az amerikai hatóságok is vizsgálják a magyar kormányt is érintő korrupciós ügyet

HírKlikk 2018. augusztus 25. 07:57 2018. aug. 25. 07:57

Az elmúlt hónapokban viszonylagos csendje után felvették a fonalat az amerikai hatóságok a magyar kormányzati szféra igen gyanús szoftverbeszerzési ügyében – jelentette a The Wall Street Journal. A Microsoft az államigazgatási közbeszerzést vizsgáló belső eljárása már lezárult, több magyarországi munkatársat is elbocsátottak.

 Microsoft feltűnően nagy kedvezménnyel adott el szoftvert, például az Office irodai programcsomagot kisebb vállalatoknak, azok pedig ugyanezeket a termékeket jóval nagyobb áron biztosították a magyar kormányzati intézmények részére – ennek gyanúja fogalmazódott meg egyre erősebben az elmúlt hónapok során.

Az amerikai Microsoft belső vizsgálatot folytatott az ügyben, a nyomozásba az FBI-t és az amerikai Értékpapír- és Tőzsdebizottságot (SEC) is bevonták.

A technológiai vállalat most a The Wall Street Journal (WSJ) kérdésére válaszolván elismerte: a SEC és az amerikai igazságügyi minisztériummal működnek együtt a részletek feltárásában, miután saját belső vizsgálatukat már lefolytatták. A nyomozók azt vizsgálják, hogy a közvetítő vállalatok által generált haszon kik zsebébe vándorolt, jutott-e belőle például az üzletért cserébe kormányzati tisztviselőknek.

A tengerentúli hatóságok az Amerikai Egyesült Államok külföldön kifejtett korrupt gyakorlatokról szóló törvényének (U.S. Foreign Corrupt Practices Act) értelmében vizsgálják a magyarországi ügyet. Az amerikai napilap emlékeztet: nem először kerül sor hasonló nyomozásra, 2013-ban ugyancsak korrupciós ügyeket tártak fel a szövetségi szervek a Microsoft romániai, olasz és kínai képviseleténél is. A WSJ értesülései szerint Oroszországban és Pakisztánban is történtek hasonlók.

A magyarországi ügyben a Microsoft akár egymilliárd dolláros (280 milliárd forintos) büntetést is kaphat.