Az ápolók már nyelveket tanulnak, hogy külföldre mehessenek

HírKlikk 2024. május 25. 09:39 2024. máj. 25. 09:39

Több mint 40 ezer ápoló hiányozhat a magyar egészségügyi rendszerből. Van, ahol már nincs negyven alatti dolgozó. Ráadásul folyamatos a túlterheltségük, egyre több a túlmunka a kórházi osztályokon.

Míg korábban 20-25 ezer ápoló hiányzott az egészségügyi ellátórendszerből, az OECD átlagához képest, mostanra elérte a 40 ezret a hiány. A Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara elnöke, Balogh Zoltán azt mondta az ATV Híradónak, hogy „munkavállalók esetében, akik nem magyar anyanyelven próbálják a magyar betegellátásban a betegeket ellátni, nem pótolják ezt a hiányt, nagyon nehéz azt mondani, hogy az emberekkel való ellátás során kommunikáció nélkül próbáljanak betegellátást biztosítani"

A Független Egészségügyi Szakszervezet adatai alapján további pályaelhagyókra kell felkészülnie az ágazatnak. „Most viszont az is látható, hogy az utóbbi egy hónapban 1000 fős csökkenés volt, ami azért is furcsa mert most kapták meg a béremelést február végén a kollégák" – fogalmazott Soós Adrianna, aki szerint sokan nem annyit kaptak, mint amennyit vártak.

Ráadásul folyamatos a túlterheltségük, egyre több a túlmunka a kórházi osztályokon. Az egyik nagy centrumkórház szakembere a Népszavának arról beszélt, hogy ahol dolgozik, szinte nincs is 40 év alatti ápoló. Sokan a nyugdíjkorhatáron túl is visszajárnak dolgozni. Komáromi Zoltán, a DK politikusa szerint nagyon sokan azért tanulnak nyelveket, hogy elhagyhassák az országot.

Forrás: ATV/Hírklikk


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom