Az Apple (is) lépett, a kormányok szomorkodhatnak

HírKlikk 2023. december 17. 16:55 2023. dec. 17. 16:55

Összefésülte az irányelveit a Google-lel, így már bírósági végzés szükséges a készülékek felvillanó értesítések megfigyeléséhez az Apple-nél is.

Nemrég derült ki, hogy az értesítések révén szinte bárkit megfigyelhetnek a kormányzatok, legyen szó androidos készülékekről vagy iPhone-okról. Erre Ron Wyden amerikai szenátor hívta fel a figyelmet. Mivel az Apple úgy döntött, mostantól bírói végzés kell ahhoz, hogy átadják az értesítésekben foglalt adatokat a hatóságoknak, és ezzel a cég gyakorlatilag összefésülte a gyakorlatát a Google-ével, a kormányok dolga jócskán megnehezedett. 

Az, hogy az értesítések révén szinte bárkit megfigyelhetnek a kormányzatok, legyen szó androidos készülékekről vagy iPhone-okról, nem olyan régen derült ki Ron Wyden amerikai szenátor jóvoltából. Ez azért volt problémás, mert ezekből az értesítésekből gyakorlatilag minden információ megtudható, akár az érzékeny adatok is. Az ilyen értesítések, lévén átfutnak a Google és az Apple szerverein, a cégek számára láthatóak, így a kormányzati megfigyelés számára is ideális terepet biztosíthatnak – írta meg a hvg.hu.

Ám úgy tűnik, vége a kormányok „jódolgának”, de legalábbis jócskán megnehezíti a kíváncsi szemek dolgát az Apple. Mostantól ugyanis bírói végzés kell ahhoz, hogy átadják az értesítésekben foglalt adatokat a hatóságoknak. Ezzel a cég gyakorlatilag összefésülte a gyakorlatát a Google-ével, így már mindenképp tisztázni kell a szándékot, hogy miért szeretné egy szerv megszerezni egy felhasználó adatait.

A megváltozott irányelvről hivatalos bejelentés nem érkezett az Apple részéről, de mint arra a Reuters hírügynökség felfigyelt, a napokban bekerült a cég nyilvános bűnüldözési irányelveibe. Wyden röviden nyilatkozott is az Apple lépéséről, meglátása szerint „helyesen cselekedett” a vállalat, amikor bírósági végzéshez kötötte az értesítésekkel kapcsolatos adatok kiadását.

 

 



Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom