Az életüket kockáztatják, de még a táppénzért is küzdeniük kell

HírKlikk 2020. október 1. 14:31 2020. okt. 1. 14:31

Országosan több száz egészségügyi dolgozó van karanténban, vagy beteg a járvány miatt – közölte a Független Egészségügyi Szakszervezet (FESZ) elnöke, dr. Soós Adrianna.

A koronavírus járvány második hullámában mind több egészségügyi dolgozó fertőződik meg. Például a győri kórházban egyetlen napon hat orvos és legalább tíz egészségügyi szakdolgozó került karanténba. 

Ha így járnak a frontvonalban harcolók, az anyagilag is megviseli őket – írja a 24.hu. Ennek az az oka, hogy alapból csak maximum 60 százalékos táppénzt kapnak, s bár elvileg elérhető nekik a 100 százalékos táppénz is, megszerzése hosszadalmas eljárást igényel.

Dr. Soós Adrianna felháborítónak tartja, hogy miközben évek óta túlterheléssel dolgoznak az emberek, és nagy a kitettségük, még keresetveszteség is éri őket.

A jogszabály szerint 100 százalékos táppénz akkor járhat, ha foglalkozási megbetegedésről van szó. A Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) március 14-i közleményében is ezt írta, valamint, hogy akkor lehet foglalkozási megbetegedésről beszélni, ha a fertőzés a beteg munkavégzése, foglalkozása gyakorlása során alakult ki. A jó hír az, hogy az NNK szerint, a koronavírussal fertőzött személyekkel foglalkozó egészségügyi dolgozók – orvosok, ápolók, mentősök, stb. – esetében életszerűen elképzelhető a foglalkozási megbetegedés.

A rossz pedig az, hogy ha nincs megbetegedés, csak karantén, akkor értelemszerűen nem lehet foglalkozási megbetegedésről sem szó. Ha pedig van megbetegedés, akkor is csak egy alapos hatósági kivizsgálás után derülhet ki, foglalkozási-e a megbetegedés.

A 24.hu egyik olvasója azonban azt tapasztalta, hogy a kórházak megbetegedés esetén sem szívesen indítják el az eljárásokat, inkább lerázzák a dolgozókat azzal, hogy máshol, például vásárlás közben is elkaphatták a vírust. A kontakt-kutatás eredményét pedig – ami tisztázná, ha munkájuk során fertőződtek-e meg – nem kapják meg. A FESZ elnöke szerint sem ritka, hogy az eljárást nem indítják meg az egészségügyi intézményekben, inkább a dolgozót hibáztatják, mondván, ha jobban vigyázott volna, nem betegszik meg.

Sok esetben még az első hullám alatt karanténba került egészségügyi és szociális ágazatban dolgozóknál sincs meg a végzés a teljes táppénzről. 

Forrás: 24.hu