Az Egyesült Államok visszazár a járvány miatt

HírKlikk 2020. június 30. 20:20 2020. jún. 30. 20:20

Az erőltetett nyitás hatására, ismét megnövekedett a koronavírussal fertőzöttek száma. Ezért már a republikánusok is a maszkviselést tanácsolják – írja a Népszava.

Egy hét alatt 95 ember kapta el a vírust egy East Lansingben lévő söröző vendégei közül. A vendéglátóhely szomszédos a Michigani Állami Egyetemmel, így nem meglepő, hogy minden fertőzött 15-28 év közötti. Ez a példa jól bizonyítja, hogy milyen kockázattal jár a nyitás erőltetése és megmutatja azt is, hogy miért próbál visszazárni egyre több város és állam.

A hírportál arról is tájékoztat, hogy Arizona visszavonta 30 napra a bárok és edzőtermek nyitvatartási engedélyét, Florida, Texas és további államok pedig elhalasztották a bárok megnyitását. A floridai Jacksonville kötelezően előírta a maszkviselést. Arizona nagyvárosaiban a kórházak már 90 százalékos terheléssel működnek. Ilyen trend mellett, a kaliforniai Los Angeles megye egészségügyi kapacitása maximum három-négy hétig fogja bírni.

A nyitást elsősorban a Fehér Ház erőltette, mivel a politikai stratégák szerint, Trump számára kulcsfontosságú, hogy a választások előtt talpra álljon az USA gazdasága.

Eddig a republikánus államok egymással versenyeztek, hogy melyik tud először visszatérni a vírus előtti életéhez, azonban ennek most vége. Már a legtöbb konzervatív politikus is a maszkviselés mellett van. Mike Pence alelnök és a szenátusi többség vezetője, Mitch McConnell is felszólalt az ügy érdekében. Donald Trump azonban még mindig azt mondja, hogy a maszkviselés csak ajánlás és nem kötelező.

Az Egyesült Államokban eddig 2.64 millió igazolt Covid 19 fertőzést és 128 ezer halálesetet regisztráltak.

Forrás: Népszava