Az éhező munkanélküliek segítésére még mindig nincs kormányzati válasz

HírKlikk 2020. április 8. 13:45 2020. ápr. 8. 13:45

A járvány okozta leállás egyik pillanatról a másikra teljes iparágakat söpört el, más ágazatok lendületét pedig végzetesen lelassította – jelentette ki Parragh László a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az ATV Egyenes beszéd című műsorában. A válság mindenkit érint, de ennek ellenére a kamara elnöke nem helyesli az álláskereső támogatás idejének, és a jövedelem összegének 100 ezer forintra emelését. Viszont a turizmusra fordított 600 milliárdos támogatással egyetért Parragh László.

A maihoz hasonló válsághelyzetben elfogadható, ha négy országmentő csomag is igyekszik javítani a magyar gazdaság helyzetén – nyilatkozta Parragh László, a Magyar Kereskedelmi és Iparkamara elnöke az ATV Egyenes beszéd című műsorában. Parragh szerint miután nagy a baj, ezért szükség van az Orbán Viktor által bejelentett gazdasági intézkedésekre éppen úgy, mint a miniszterei – tehát Palkovics László és Gulyás Gergely javaslataira, illetve a jegybank elnökének, Matolcsy Györgynek az elképzeléseire is. A járvány előrehaladtával még az is előfordulhat, hogy mindez kevés lesz, és a kormány további intézkedésre kényszerül.

A kormányfővel jó viszonyt ápoló Parragh arról nem beszélt, hogy a különböző intézkedések milyen módon egészítik ki egymást. Viszont érzékeltette, hogy minden csomag célja a gazdaság élénkítése. Parragh László egyébként – aki maga is egyik előkészítője volt az országmentő csomagoknak – fontosnak tartotta, hogy a kormány elvállalta: ezermilliárdos összegekkel avatkozik be a válság további elmélyülésének megakadályozásába, mert a károk már ma is felmérhetetlenek.

A járvány okozta leállás teljes iparágakat söpört el egyik pillanatról a másikra, más ágazatok lendületét pedig végzetesen lelassította – mutatott rá Parragh, aki szerint, a válság mindenkit súlyt az országban, de a világon mindenhol. Ezért a kamara elnöke érthetőnek tartja, ha a kormány intézkedései segítik a munkát megtartó vállalkozókat. Ilyen támogatás az úgynevezett bértámogatás, ami elvileg csak akkor jár, ha a munkavállaló a járvány ellenére, bejár a munkahelyére. Eközben a járvány megállításával foglalkozó törzs pedig naponta ismétli azt, hogy mindenki maradjon otthon. Miután a műsorvezető felhívta a figyelmet a gazdaságvédelmi terv és a járvány megállítását célzó intézkedések ellentmondására, Parragh elismerte, hogy kétségtelen, a munkabér-átvállalás feltételei egyelőre nem kidolgozottak. Még az is előfordulhat, hogy a Palkovics László által bejelentett intézkedések a jövőben még változhatnak.

Arra a kérdésre, hogy a már munkanélkülivé vált dolgozókon segít-e majd az állam valamilyen formában, Parragh László széttárta a kezét, s azt mondta, hogy erre nem tud mit mondani. A kamara elnöke szerint, olyan sok ember tönkrement az utóbbi napokban, hetekben, illetve újabb csoportok számíthatnak erre, de ezzel nehéz mit kezdeni. Bizonyos szempontból örvendetes – tette hozzá, hogy a kamara felmérései alapján, jelentős munkaerő-kereslet is mutatkozik, elsősorban az élelmiszeriparban. Egy példa: ha valaki szakács volt, némi átképzés után elmehet péknek.

Arra az ellenzéki javaslatra, mely szerint az álláskereső támogatást a jelenlegi három hónapról kilenc hónapra, illetve az összegét legalább 100 ezer forintra kellene emelni, Parragh László azt mondta, hogy az állam ezt már nem vállalhatja fel, mert erre nincs elég pénz a kasszában. Ha mégis megteszi, tehát ha pénzt nyomtat a jegybank, akkor elszalad a költségvetési hiány, az infláció és az államadósság. A gazdaságfejlesztésre, tehát például a szálloda-felújításokra adott 600 milliárd majd fellendíti a turizmust, esetleg az útépítést, vasútépítést, de a segélyezéstől nem fejlődik a gazdaság.

Ennek ellenére, Parragh László azt erősítette, hogy az állam nem engedi el a munkanélküliek kezét, de az interjú alatt többször előforduló kínos csend után sem derült ki, hogy a kormány milyen módon igyekszik segíteni azokon, akik váratlanul elvesztették az állásukat, s akik nem tudnak enni adni a családjuknak. A feltett kérdésre persze nem is a kamara elnökének kellene válaszolni, hanem a felelős magyar kormány tagjainak, de ők a legritkábban fordulnak meg az ATV stúdiójában. A köztelevízió riporterei pedig ilyen kérdést a legritkábban fogalmaznak meg.

Végül reagált Parragh László arra a váratlan kormányintézkedésre is, hogy a 75 ezer nyelvvizsgával nem rendelkező fiatal, aki korábban nem kaphatott diplomát, a jövőben mégis felsőfokú képesítést szerezhet. Parragh ezzel az intézkedéssel nem ért egyet, mert a mai világban szükség van nyelvtudásra. A rendelet eltörlését Parragh csak amnesztiának nevezte.

,

Forrás: Hírklikk