Az elitet kifigurázó mozi kapta a fődíjat Szolnokon

HírKlikk 2023. október 23. 10:30 2023. okt. 23. 10:30

Fontos és aktuális társadalmi témákat érint, a díszletek gazdagságán és ridegségén keresztül pedig kibontakozik a szereplők jellemrajza és viszonyrendszere – indokolta a szolnoki Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál zsűrije a döntését, amellyel a Club Zeronak adta a hétvégén tartott filmmustra fődíját.

A Cannes-i Filmfesztiválon is nagy sikert arató Club Zero című alkotás nyerte el a szolnoki Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál fődíját – számolt be a hang.hu. A legkülönlegesebb látványvilágú filmek mustrájának is tartott rendezvényről korábban a Hírklikken is hírt adtunk.

A fődíjas alkotás a Cannes-i közönséghez hasonlóan, magára vonta a Szolnokra érkezők figyelmét is. A Club Zero napjaink egy igen divatos témájához nyúlva, nagyon nyugtalanító kérdéseket tesz fel – jellemezte az alkotást a Magyar Hang. A nagyközönség majd csak decembertől nézheti meg szélesvásznon az alkotást, amely első pillantásra a tudatos táplálkozásról szól, de valójában olyan dilemmákat feszeget, hogy miként válhatnak a manipuláció áldozataivá az elit körébe tartozó és már-már kényszeresen az erkölcsösséget kutató fiatalok is.

Az idei Cannes-i Filmfesztivál egyik legnyugtalanítóbb filmje, a nemzetközi koprodukcióban készülő Club Zero kapta a szolnoki Alexandre Trauner Art/Film Fesztivál fődíját. Jessica Hausner rendezése a francia mustrán is viharos tetszést aratott, az egyik, különösen felkavaró jelenet látványosabb reakciókat váltott ki. Így történt Szolnokon is, ahol először vetítették Magyarországon a december végén a mozikba érkező alkotást. „Fontos és aktuális társadalmi témákat érint, a díszletek gazdagságán és ridegségén keresztül pedig kibontakozik a szereplők jellemrajza és viszonyrendszere” – indokolta a portál beszámolója szerint az ATAFF zsűrije a díjazást.

A fesztivál kezdi kinőni a Tiszapart mozi kereteit – fogalmazta meg a szombat esti díjátadáson Demeter Éva fesztiváligazgató. Az eseménynek a Szolnoki Galéria, azaz a gyönyörű, valamikori szolnoki zsinagóga adott otthont, ahol Szalay Ferenc polgármester a napokban kitört, tragikus közel-keleti háborút is szóba hozta. A városvezető kiemelte, hogy békére van szükség, hogy olyan támadások, mint ahogyan a Hamász rátört Izraelre, többet ne fordulhassanak elő. Ez a kérdés a város számára nem Izraelről és nem Palesztináról szólt, hanem a békéről: ha nincs béke, az ember nem tudja, merre induljon, bizonytalanná vágyik – idézte a polgármester szavait a hang.hu.

A mai világ nem a dőzsölésről szól, de a kultúra, a közművelődés nem szenvedhet hiányt, és Szolnokon nem kérdés, hogy működjön a múzeum, a táncegyüttes, a könyvtár és a fesztivál – mondta el a beszámoló szerint Szalay Ferenc. Beszédében pedig azt is megemlítette, hogy Szolnok töretlenül készül az Európa Kulturális Fővárosa pályázat leadására, amelyben az ATAFF igazgatója is fontos szerepet vállal.