Az ellenzék is reagált a miniszterelnök évértékelőjére

HírKlikk 2024. február 17. 16:58 2024. feb. 17. 16:58

Gyakorlatilag semmilyen korábbi kérdésükre nem kaptak választ.

A DK szerint Orbán Viktor nem beszélt a lényegről, vagyis arról, miért kapott elnöki kegyelmet egy pedofilsegítő bűnöző. „Ezzel a Fidesz morális válsága folytatódni fog, egy egészséges nemzet kidobja magából a pedofilsimogató politikusokat és pártokat. Akkor Orbán is érteni fogja: Magyarország a közös hazánk, nem pedig a fideszes pedofilok vadászterülete!” – írta Molnár Csaba, a párt EP-képviselője közleményében.

Donáth Anna, a Momentum elnöke szerint a lényeges kérdésekre most sem válaszolt a miniszterelnök. Nem tudták meg, hogy indul-e vizsgálat, kik és miért nem vettek tudomást 2011-ben a bicskei gyermekotthonban történt bántalmazásokról. Donáth Anna ezen kívül a következő kérdéseket tette fel Facebook-oldalán:

2016-ban a pedofil erőszaktevő mindössze nyolc év börtönnel megúszta számtalan gyermek megrontását, egyiküknek az öngyilkosságba hajszolását. Egy másik pedofil nevelőtanárt pedig felfüggesztett börtönre ítéltek a rábízott gyerekek abuzálása után. Hogy fordulhatott ez elő? Mikor indul független vizsgálat ebben az ügyben?

K. Endre hogyan kaphatott kegyelmet, kik tudtak a kegyelmi kérvényről, kik lobbiztak mellette, a kormány mely tagjai érintettek még az igazságügyi miniszteren túl? Mit tudott a miniszterelnök az ügyről?

És végül: mit tesz a kormány a gyermekvédelmi intézmények megerősítéséért?”

Az LMP ugyancsak hiányolta a kegyelmi-botrány részleteit.

A Párbeszéd-ZÖLDEK szerint elmaradt az őszinte szembenézés Orbán Viktor évértékelőjén. „A miniszterelnöknek mindenekelőtt bocsánatot kellett volna kérnie a gusztustalan pedofil-mosdatásért, azaz a Fidesz politikusai által módszeresen támogatott, a gyermekeket védtelenné és kiszolgáltatottá tévő bűnökért, és el kellett volna mondania azt is: Novák Katalin, Varga Judit, Balog Zoltán mellett őt is súlyos politikai felelősség terheli a családi holdudvarig terjedő botrányban” – írták közleményükben. Szerintük ehelyett a kormányfő „szeszélyes évszakokat idéző villámtréfákba csomagolt teljes felelősségelhárítást hajtott végre”. Így az Orbán-rendszer politikailag, erkölcsileg, morálisan megbukott – tették hozzá.

„A távozó két asszony kisujjában több méltóság van, mint az Orbán-kormány összes vezetőjében együttvéve” – írta közleményében Gyöngyösi Márton, a Jobbik-Konzervatívok elnöke, aki szerint Orbán Viktor szombaton emberként is megbukott. Ezt az elnök azzal indokolta, hogy Orbán gyáva, hatalommániás emberként elmenekült a felelősség elől. „Két asszony szoknyája mögé bújt, pedig egyre nyilvánvalóbb, hogy a pedofil bűncselekményben részes K. Endre kegyelmi ügyében nem csupán Varga Judit, nemcsak Novák Katalin és nem is csak Balog Zoltán játszottak kulcsszerepet, hanem Orbán Viktor közvetlen környezete is.”

A szombati évértékelő a miniszterelnök első nyilvános felszólalása volt azóta, hogy a kegyelmi ügy miatt Novák Katalin lemondott az államfői posztról, Varga Judit pedig bejelentette, nem lesz a Fidesz–KDNP EP-listavezetője, és kivonul a közéletből – írta a Telex.

Az MSZP szerint szégyen, hogy Orbán Viktor miniszterelnök az évértékelő beszédében világossá tette, hogy Novák Katalin és Varga Judit lemondásával a pedofil botrányt megoldottnak tekinti – áll az MSZP két társelnökének Kunhalmi Ágnes és Komjáthi Imre közleményében, amelyben úgy reagáltak Orbán Viktor évértékelőjére, hogy „a nők szoknyája mögé bújva, továbbra is védi és bújtatja a kegyelmi kérvényt kezdeményező személyét.”

Úgy látják, ezzel Orbán maga is menekül a felelősség elől, pártkatonáit hagyja elbukni, miközben egy ilyen példa nélküli, a teljes társadalmat megrázó botrányban a végső felelős nem lehet más, mint a miniszterelnök. Hozzátették, továbbra is egy ország kíváncsi arra, hogy miért adtak kegyelmet egy pedofil védelmezőjének.

Forrás: Telex


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom