Az ellenzék követeli, hogy a kormány adja át az oltási program szervezését a szakembereknek

HírKlikk 2021. március 6. 11:42 2021. márc. 6. 11:42

Közös közleményt adott ki a DK, a Jobbik, az LMP, a Momentum, az MSZP és a Párbeszéd. Arról írnak, hogy Orbán Viktor megbukott, Magyarországnak ma kormányzásra képtelen kormánya van. A kabinet képtelen elvégezni az oltási teendőket, ezért azt kérik, hogy egy nemzeti oltási bizottság vegye át ennek megszervezését.

Az első és legfontosabb feladatnak a tömeges oltások gyors és zökkenőmentes megszervezését nevezték az ellenzéki pártok, megjegyezve: „bebizonyosodott, hogy Orbán Viktor és kormánya erre képtelen és alkalmatlan".

Közölték: „minden más esetben indokolt lenne Orbán Viktor azonnali lemondása, ám most, a járvány és a gazdasági válság miatti drámai helyzetben az emberi életek és egzisztenciák megmentése minden más szempontot felülír".

Úgy folytatták: a „demokratikus ellenzéki pártszövetség kezdeményezi és követeli", hogy a járványügyi szakemberek, az orvosi kamara és az önkormányzatok bevonásával létrejövő szakmai testület, a nemzeti oltási bizottság vegye át az oltási program megtervezését és végrehajtását.

A rendelkezésre álló vakcinákat lakosságarányosan a kormány adja át az önkormányzatoknak, hogy azok saját maguk szervezhessék meg településeik oltási programjait – írták.

Álláspontjuk szerint az önkormányzatok eddig gyorsabban, hatékonyabban, emberségesebben reagáltak a járványra és a válságra, mint a kormány. Most is készek és alkalmasak a cselekvésre.

A kormányzásra képtelen, bukott kormány miatt 2022-ben a kormányváltás immár nem csak lehetőség, de szükségszerűség is Magyarországon. Ezen múlik a válság utáni talpra állás és jóvátétel – olvasható a kommünikében.

„Addig azonban minden erőt a járvány és a válság hatásainak kivédésére, a magyar életek és egzisztenciák megóvására kell összpontosítani. A demokratikus ellenzéki pártszövetség ebben készen áll együttműködni az alkalmatlan kormány helyett az oltási programot lebonyolító nemzeti oltási bizottsággal és az önkormányzatokkal" -–áll a hatpárti közleményben.

Forrás: MTI/Hírklikk