Az ellenzéki önkormányzatoknak hitelt sem enged felvenni az Orbán-kormány

HírKlikk 2023. december 16. 19:40 2023. dec. 16. 19:40

A kormány juttat némi pénzt az önkormányzatoknak és a cégeinek, bár ez csak hitelfelvétel engedélyezését jelenti. Azonban az Orbán-kormány válogat és elutasította több ellenzéki irányítású település hitelfelvételi kérelmét.

Csaknem 30 milliárd forint értékben, összesen 29 önkormányzatnak enged hitelt felvenni, kölcsönügyletet kötni a kormány – némelyiknél még garancia- vagy kötelezettségvállalást is tesz mellé a kabinet egy keddi kormányhatározat szerint. Egy másik határozat pedig három önkormányzat cégeinek engedélyez szintén hitelfelvételt, további mintegy 9,4 milliárdos értékben – vette észre a hvg.hu.

Ami viszont feltűnő, hogy kormányhatározatokhoz mellékelt lista szerint a legnagyobb összegű kérelmeket mind elutasította a kormány, holott ez az állami költségvetésnek nem járna kiadással. Még inkább szembeötlő, hogy mindkét elutasított nagy összegre az ellenzéki irányítású, Karácsony Gergely vezette Budapest nyújtott be kérelmet. Így a Fővárosi Önkormányzat nem vehet fel 32,4 milliárd forint hitelt és a közlekedési cége, a BKV sem kapott engedélyt egy 30 milliárdos hitelre.

A legnagyobb engedélyezett összeg Debrecené: a kormánypárti vezetésű város 10 milliárdnyi hitelt vehet fel, méghozzá nem fejlesztésre, hanem működésre – a pénzt valójában nem a város, hanem annak közlekedési cége, a DKV Zrt. kapná, de a város utóbb jelezte, mégsincs rá szükség.

A második legnagyobb jóváhagyott hitelösszeg a szintén kormánypárti vezetésű Kecskemété 8 milliárd forint értékben, majd nagy szünet és a harmadik a szintén Fidesz–KDNP-s irányítású Győr, amelynek önkormányzata két tételben összesen 3,2 milliárdos hitelösszeghez juthat. A többi, listán szereplő településnek szerényebb összegekkel kell beérnie.

A lista szerint Budapesten kívül három önkormányzat kérelmét utasították el. Így Gödöllőét is, amely a 495 milliós kölcsönt óvodai korszerűsítésre költötte volna – a várost 1990 óta Gémesi György vezeti, aki a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnökeként is gyakran kritizálja az Orbán-kormányt. 

A DK-s vezetésű fővárosi XI. kerület cégeinek két kérelmét is elutasította a kormány, így Újbudán a tervezett beruházásokat ebből a tervezett hitelből biztosan nem valósíthatják meg.

Forrás: hvg.hu


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom