Az ellenzéki pártok is reagáltak Karácsony bejelentésére

HírKlikk 2023. október 28. 08:12 2023. okt. 28. 08:12

Karácsony Gergely október 23-án vállalta, hogy heteken belül létrehozza az ellenzéki pártok budapesti szövetségét a jövő évi önkormányzati választásokra.

A főpolgármester beszédében úgy fogalmazott, hogy az aznapi rendezvényt hídnak tartja a köztársasági eszmét képviselő civilek és önkormányzatok között, ahol fontos a szövetség, de nem teljes. „A köztársasági oldal pártjainak is csatlakozniuk kell hozzá. Sajnos ők időnként azzal vannak elfoglalva, hogy ki közülük a legnagyobb kicsi. A jövő évi EP-választás és önkormányzati választás egy napra tétele csapda, amibe nem szabad belegyalogolni”.

Kijelentette, vállalja, hogy heteken belül létrehozza az ellenzéki pártok budapesti szövetségét a jövő évi önkormányzati választásra.

A Demokratikus Koalíció az Index megkeresésére elárulta, hogy „a demokratikus ellenzéki pártok” között hónapok óta zajlanak az egyeztetések az önkormányzati választással kapcsolatban.

Ezek jól állnak és valóban lehetséges, hogy néhány héten belül eredményről is be tudunk majd számolni. Budapesten továbbra is tartjuk a sorrendet, előbb a kerületi polgármester-jelöltekről fogunk megegyezni és csak ezek után a főpolgármester-jelöltről – szögezte le a párt.

Az MSZP támogatja Karácsony Gergelyt

Kunhalmi Ágnes a párt társelnöke hangsúlyozta, mindig együttműködéspártiak voltak, „minél előbb el tudjuk kezdeni az egységes kampányt a városokban, annál sikeresebb lehet az ellenzék a Fidesszel szemben. Ez minél később történik meg, annál jobban erodáljuk a saját szavazóbázisunkat. Ezért arra biztatunk minden pártot, hogy ahol csak lehet, hamar zárjuk le a tárgyalásokat”.

Hozzátette, amennyiben úgy folytatódnak a tárgyalások a fővárosban, ahogy eddig, akkor az MSZP ismét támogatja Karácsony Gergelyt főpolgármesternek

A Jobbik nem ismeri Karácsony Gergely terveit

A Jobbik-Konzervatívok olyan helyi – beleértve a fővárost is – szövetségekben tudnak csak részt venni, amely „lokálpatrióta, a helyi közügyekért elkötelezett emberekből áll, akik nem a központi pártérdekek mentén politizálnak. Ha valaki ilyen közösséget épít, az számíthat az együttműködésünkre”.

Hozzátették, Karácsony Gergely terveit nem ismerik, így ebben és ezáltal a főpolgármester-jelöltségének a kérdésében sem tudunk többet mondani

Az LMP bizonytalan

Az LMP-Magyarország Zöld Pártja még nem hozta meg arra vonatkozó döntését, hogy önálló jelöltet indít, vagy más párt jelöltjét támogatja-e a főpolgármestert a választáson.

A lap a Momentumot is kereste, de nem érkezett válasz.

 

 

Forrás: Index


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom