Az ELTE TTK lágymányosi épületében hipó került a vízvezetékbe

HírKlikk 2023. október 6. 19:10 2023. okt. 6. 19:10

Laboratóriumi állatok százai pusztultak el, kísérletek eredményei semmisültek meg.

Már az elrendelésekor abszurdnak tűnt a kormány rendelkezése, hogy az energiaárakra és a takarékosságra való hivatkozással egy évvel ezelőtt elzáratták a meleg vizet az ELTE épületeiben. Így a számtalan természettudományos laboratóriumnak helyet adó lágymányosi kampuszon is.

Mivel attól tartottak, hogy az egy éven át pangó vezetékekben esetleg megtelepedett valami, az üzemeltető úgy döntött, hipóval mossa át a rendszert annak újraélesítése előtt. Ez elvileg zárt rendszer, így a dolog nem jár kockázattal. Csakhogy mint kiderült, a rendszer annyira mégsem zárt – írja a 444.

A melegvíz-körből több alrendszerbe is átszivárgott a magas klórtartalmú hipó. Vasárnap este tömegével kezdtek dögleni a halak egy biológiai laborban. A portál úgy tudja, vannak kutatási projektek, amiket akár több hónappal is visszavet az érintett halak pusztulása.

Először nem ismerték a pontos okot, de hétfőre kiderült, hogy a hipó, illetve az anyag kijutása volt a ludas, és az is, hogy több alrendszer érintett.Nemcsak élő állatok károsodtak, valószínűleg rengeteg mérési eredményt is kidobhatnak, amelyekhez a hét elején lágy vizet használtak.

Az ELTE sajtóosztálya a 444 kérdésére a következőt reagálta:

„A tisztító folyadék mechanikai hiba miatt kerülhetett a vízrendszerbe, a hibát az ELTE Műszaki Főigazgatóság munkatársai azonnal elhárították. A vizsgálat és az esetleges károk felmérése jelenleg folyamatban van."

Forrás: 444


Hírklikk

Támogasd a munkánkat, hogy egyre több tényfeltáró anyaggal, izgalmas riportokkal tartsunk ellent a kormányzati propagandának.

Támogatom
Támogatom