Az emberélet sem drága, hogy Orbán befeketítse Karácsony Gergelyt

Kardos Ernő 2020. április 10. 11:44 2020. ápr. 10. 11:44

Megdöbbentő hír, hogy mielőtt a Pesti úti idősek otthonában lévő 130 koronavírusos idős fertőzöttet megtalálták, a Fővárosi Önkormányzat vezetői, illetve civilek már többször kérték a hivatalos szervek segítségét. Kértek maszkokat, teszteket, de az illetékesek egészen addig nem reagáltak, amíg az eseményekben a politika meg nem látta a Karácsony Gergely ellenes akció lehetőségét. Egyelőre nem világos, hogy mi történik az ország többi, pontosan 852 idősek otthonában, amelyekben 54 134 ezer idős ember él. Eddig ugyanis ezeket az otthonokat senki nem vizsgálta.

Nem azért mondom, de már korábban is azt javasoltam, hogy Müller Cecília megérett arra, hogy az Orbán-kormány tagja legyen. Még azt is megkockáztatnám, hogy politikai haszonszerző képességével simán veri Kásler doktort. Hiszen az egészségügyért felelős első számú ember – így a járvány kiszélesedésével – eddig meg sem próbálta bevetni a tízparancsolatot, mint csodafegyvert. De Müller főorvos asszony még Semjén Zsolt-i magasságokba is emelkedhet, hiszen a miniszterelnök-helyettes – a válság kitörésekor – miközben a forint épp zuhanórepülésbe kezdett – a transzneműek problémáival, illetve a Városliget lebetonozásának tervével bíbelődött. Pedig ezzel széles néptömegek aligha érhetők el.

Viszont Müller Cecília, aki az utóbbi időben igazított korábbi, konzervatív frufruján, átsegítette a miniszterelnököt a legnehezebb problémán. Mert mielőtt a járvány révén, Orbán Viktor teljhatalomhoz jutott volna, a tisztifőorvos életben tartotta a rendkívüli intézkedéseket, lezárta a határokat, bezáratta az egyetemeket stb. Miután Cecília asszony ilyen szépen bemutatkozott a politikai színpadon, most újra csatába indul. Kiderült tudniillik, hogy a tisztifőorvos újabb vizsgálatot rendelt el a Pesti úti idősek otthonának ügyében. Miután az ott talált koronavírusos beteget végre kórházba szállították, az intézményben maradtak számára szigorú megfigyelést rendelt el. Történt mindez azután, hogy az 500 fős intézményben 130 koronavírusos beteget találtak.

A politikailag képzettek már sejthetik, hogy mi az ábra. Bekövetkezik az, amire számítani lehetett. Mert Müller Cecíliát most Karácsony Gergely ellen vetik be, mint csodafegyvert. Vagy ha jobban tetszik, a rebellis pesti polgárok ellen, akik nem átallották Tarlós Pistát megbuktatni. Budapest megbüntetésére – ahogy a teljhatalom megszerzésére is – jól jön ez a kis járvány.

A főváros vezetői egybehangzóan, de hiába állítják, hogy már hetekkel ezelőtt kértek segítséget a Pesti úti idősek otthonába. Bár az intézményben dolgozik néhány orvos, ebből következik, hogy elvileg az egészségügy szakmai felügyelete a tisztifőorvos, Müller Cecília irányítása alatt áll.  Ezen kívül, az intézmény vezetése is azt nyilatkozta, hogy többször kértek maszkot, tesztet, miegymást, hisz a veszély felbecsülhetetlen. Ám hivatalosan senki nem reagált a kérésekre. Úgy tűnik, mintha a fővárosban élő idős nyugdíjasok egészségügyi ellátásáért nem is a legilletékesebbek, tehát nem az operatív törzs, vagy az Egészségügyi Minisztérium felelne.

Pedig még a civil szervezetek is felszólították a kormányt, hogy a koronavírus járvány idején ne akadályozzák pénzelvonással az önkormányzatokat, a fővárosi kerületeknek pedig biztosítsanak egy jelentős összeget, amelyből meg tudják védeni az idős embereket.

Ám egészen addig nem reagált a kormány, amíg meg nem találták a Pesti úti idősotthon 130 betegét. Ekkor azonban ahelyett, hogy önmagukat szégyellve, mélyen lehajtott fejjel rohantak volna a rászorultakkal a kórházba, színre lépett a titkos fegyver, Müller Cecília, és elkezdte vizsgálni a fenntartó intézmény, vagyis a fővárosi önkormányzat, s nem utolsó sorban Karácsony Gergely személyes felelősségét.

Úgy tűnik, hogy a politikai akció látványos sikerrel végződik, mert ma a fővárosi vezetés minden tagja magyarázkodni kényszerül. Hiába állítja a főpolgármester, hogy már két hónapja kérték az illetékesek segítségét, ám a kormány maszk, teszt, és védőfelszerelés helyett, csak újabb feladatokkal és pénzelvonással „jutalmazta” az önkormányzatokat.

A kormányoldal úgy tűnik, győzelemre áll.  De azért van itt egy is bibi, ami miatt a járvány áldozatait mégsem lehet politikai sikerre beváltani. Mégpedig az, hogy a Pesti úti idősek otthona, amelyben a megbetegedéseket a kormány felhasználni igyekszik az ellenzékkel szemben, csupán egyetlen intézmény a sok közül.

Ugyanis Magyarországon – bármily meglepő – nem egyetlen, hanem jelen pillanatban 852 idősek otthona van, ezekben pedig 54134 idős ember él.

Továbbá az önkormányzati tulajdonban lévő 348 idősek otthonában 20346 lakó van, az egyházi nyugdíjas otthonok száma 218, s ebben 11819 személy keres biztonságot. Mégis, a nyilvánosság színe előtt, eddig egyiket sem ellenőrizték. Egyetlen egyet sem. Eddig sehol nem olvastuk, hogy bármelyikben feltűnt volna új frufrujával Müller Cecília.

Pedig valamennyi idősotthon lakója ki van téve a koronavírus járványnak.

Tehát eddig csak azt érezték fontosnak, hogy a fővárosi Pesti úti idősotthonban vizsgálódjanak, amelynek fenntartója a fővárosi önkormányzat, s amelyet a főváros, illetve a főpolgármester Karácsony Gergely irányít.

Vagyis nem a lóláb, hanem az egész ló kilóg a politikai akció díszlete alól. Pedig ha a kormány nem az ellenségkereséssel foglalkozna, hanem időben segít, akkor talán életeket is sikerült volna megmenteni. Nem csak a Pesti úti idősek otthonában.